Снимка: БГНЕС
fallback

Прихванато обаждане между разочарован руски войник и ядосаната му майка разкрива как войниците са насърчавани от семействата им да убиват цивилни и дори деца, според украинските власти.

Телефонното обаждане, проследено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и публикувано в нейния телеграм канал, дава представа за натиска, на който са подложени млади руски мъже, за да продължат да водят войната срещу "фашистите", се казва в съобщението.

"Синко, не падай", казва майката на войника. "Ако бяхте видели какво правят, щяхте да знаете, че вършите страхотна работа там. Не го забравяй и го кажи на всички останали."

Войникът изглежда объркан от характеристиката на майка му за войната. "Какво правим? Убиваме цивилни и деца?" пита той.

"Не, вие не убивате цивилни и деца. Ти убиваш шибани фашисти", отговаря майка му.

Организациите, представляващи майките на руските войници, бяха влиятелни гласове в руското общество, които се застъпваха за мир по време на предишни кампании, като войната в Чечения. Президентът Путин обаче успешно потисна независимото гражданско общество в Русия, което означава, че бабушките у дома са хранени с диета от 24-часова пропаганда по държавната телевизия и са сред най-ярко провоенните съставители на руското общество, пише The Times.

Трудно е да се постигне независима анкета в Русия, но група социолози и IT специалисти успяха да проведат проучване сред около 1640 души, фокусирайки се върху отношението към войната през първите няколко дни. Анкетата, публикувана в Extreme Scan, установи, че само 34% от мъжете в бойна възраст - тези между 18 и 30 - подкрепят войната. Това се сравнява с 60% от жените от 41 до 55 години и 74% при тези над 66 години.

Мъжете на възраст между 56 и 65 години са най-подкрепящи, като 81% подкрепят "специалната военна операция", както я описва Кремъл.

Максимилиан Хес, специалист по Русия и Централна Азия в Изследователския институт за външна политика, казва, че по-възрастните руснаци са израснали с истории за героичната борба на Съветския съюз срещу нацистите и поради това са по-податливи на пропаганда за украинските фашисти.

"По-възрастните хора са много по-склонни да получават новините си от телевизията, която се контролира от държавата. Много по-вероятно е те не само да са израснали в Съветския съюз, но да са служили и в групи като Младите пионери", обяснява той, имайки предвид съветската младежка организация. "По-възрастните руснаци са основната подкрепата на Путин - тези, които е най-малко вероятно да го предизвикат, тези, които най-много се интересуват от пропагандните разкази."

Ниският морал, засягащ руските войски в Украйна, беше разкрит от отделно обаждане, прихванато от СБУ.  В него се чува как двама войници обсъждат убийството на своя командир, след като той ги изоставя в гората за три дни.

"Нашите командири избягаха, те ни изоставиха", казва единият войник.

"По дяволите, застрелваме ги и приключваме", отговаря другият.

Руските войници са използвали несигурни линии, за да говорят с роднините си у дома през цялата война, позволявайки на украинските разузнавателни служби да прихващат обажданията и да публикуват шокиращи подробности в социалните медии.

В един случай на 27-годишен руски войник е било дадено разрешение от усмихнатата му съпруга да изнасилва украински жени.

"Докато си там, можеш да изнасилваш украинки, само не ми казвай нищо", казва тя.

"Мога ли наистина?", пита той.

"Да, позволявам ти, просто използвай защита", отговаря жена му, смеейки се.

Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г.

Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

316

Анонимен

преди 2 години

Heлumo тичаше от врата на врата ,видя руските майки и чу с ушите си как те окуражаваха синовете си ! А редом до тях един мармот завиваше шоколад ...

315

тя

преди 2 години

Поредната провокация !! Лъжи по адрес на Русия , колкото искаш и нито едно мнение на руснаци !Само украинци снимат след предварителен сценари ! Не вярвам на украинци и туйто !

314

Анонимен

преди 2 години

Много ниско вече паднахте. Пълни малоумщини.

fallback