Снимка: БГНЕС

Турция води доста балансирана политика и спечели доверието и на двете страни в конфликта, като в същото време успя да повдигне световния си престиж и реноме. Това коментира журналистът и външнополитически анализатор Зоя Димитрова в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Преди войната в Украйна Турция беше изпаднала в ситуация, в която почти нямаше съседи, с които да е в добри отношения. През последните 2 години назря кризата с Гърция. Появиха се проблеми и с традиционните арабски партньори заради ситуацията в Източното Средиземноморие и напрежението около газовите находища“, разказа Димитрова.

Още по темата
Сега обаче инициативите на Ердоган за мирни преговори и личните му връзки с двамата президенти възстановиха престижа на страната. „Много често Ердоган е активната страна в опитите за намаляване на напрежението и спиране на войната“, добави тя. Същевременно след започването на войната Турция зае много твърди позиция в НАТО, оказа подкрепа на Украйна, с която имат близки отношения още от 2014 година по въпроса за Крим, тъй като в Крим има голяма татарска общност, свързана с Турция езиково.

„Дипломатическата дейност на Турци около войната в Украйна донесе много плюсове и съживи отношенията им с важни страни като САЩ и Франция“, смята Димитрова. „Те имаха доста проблеми със САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди и покупката на руски системи С-400 от Турция“ припомня тя. Сега обаче е съживен механизмът за сътрудничество, което стана ясно и от посещението на Виктория Нюланд в Анкара в началото на април. Възобновяват се и отношенията с Франция, с която Турция имаше много противоречия, но сега двете страни намират общ език и изразяват желание за общи усилия за спиране на войната.

Турция се превръща и във важен фактор при доставките на алтернативни източници на енергия за Европа. Вече действа транс-анадолския газопровод, който пренася газ от Азербайджан и е много добра база, от която Европа да бъде снабдявана с алтернативен газ, смята тя.

Не е тайна, че Турция има желание да се превърне в сила от много по-голям мащаб. Но по отношение на настоящите операции в Северен Ирак Димитрова не смята, че става въпрос за агресия.

„Периодично Турция прави военни операции на територията на Северен Ирак. Прави впечатление, че ръководителя на автономния кюрдски район в Северен Ирак беше на посещение в Анкара преди седмица и вероятно операцията е съгласувана с него. Операцията има за цел преследване на бойците на кюрдската работническа партия, които имат лагери и централен щаб в този район. Това навлизане е на базата на споразумение сключено през 1980г. По принцип Ирак е склонен да допусне такова навлизане ако не нарушава териториалната цялост на страната. Засега операцията е само с дронове и хеликоптери, а не с навлизане на войски“, каза Димитрова.

 

Според нея иракските кюрди са съгласни с тази операция, защото терористичните атаки, които се извършват от територията на Севeрен Ирак развалят отношенията с Турция, а „икономическите отношения с Турция са много важни за тях“.

Ердоган обаче се сблъсква с доста проблеми у дома. „Икономическото положение е много тежко и това ще бъде доминираща тема на изборите догодина. Инфлацията достигна 60% на годишна основа и живота значително се влоши, безработицата нараства и това дава лошо отражение. Същевременно има активизация на опозицията и според последните анкети партията на Ердоган значително е намалила възможностите си за спечелване на изборите“, каза тя, но добавя, че до изборите все още има много време.

Целия материал може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase