Снимка: БГНЕС

Агенция Ройтерс публикува шокиращи кадри от обсадения град Мариупол. На тях се виждат разрушенията от бомбардировките, както и улици, осеяни с трупове на цивилни граждани.

Журналистите са посетили града в близост до Металургичния завод Илич, един от двата завода, в които украинските военни отблъскват атаките на руските войски, криейки се в подземни тунели и бункери.

Още по темата

„Заводът се превърна в руини от усукана стомана и взривен бетон, без никакви признаци на защитници. Няколко тела на цивилни лежаха по близките улици, включително жена с розово яке и бели ботуши. Някой е нарисувал знакът за противопехотна мина на оградата на напълно разрушена бензиностанция", съобщават журналистите.

Един-единствен признак на живот е забелязан в града: по разрушените улици се лутала стара червена кола с лист хартия с надпис "Деца", залепен на предното му стъкло.

Преди дни кметът на Мариупол заяви, че от началото на руската инвазия в града са загинали около 20 000 цивилни граждани. По данни на Главното разузнавателно управление на Министерството на вътрешните работи в Мариупол са регистрирани 13 руски мобилни крематориума за почистване на улиците от телата на загинали цивилни.

В блокирания Мариупол остават около 120 000 цивилни, предава БГНЕС.

Бойци от полк "Азов", украински морски пехотинци и мотострелци продължават да защитават Мариупол.

В същото време руските военни са свалили украински военнотранспортен самолет, превозващ военно оборудване от западни страни. Това твърди говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде CNN.

В изявлението се казва, че „украински военнотранспортен самолет е бил свален във въздуха“ в района на Одеса, докато „доставя голяма партида оръжия, доставени на Украйна от западни страни“.

CNN не може да потвърди твърденията на Русия, изчаква се коментар на Пентагона.

Русия твърди, че е унищожила повече украински военни самолети, отколкото се знае, че има в инвентара на Украйна, допълва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase