Снимка: БГНЕС

В луксозен ресторант в Москва разговорите не спираха, докато гостите в коктейлни рокли и скъпи костюми танцуваха цяла нощ. Те се бяха събрали в неделя за 70-ия рожден ден на Стивън Сегал - роденият в Америка актьор, най-известен с това, че играе упорити ченгета и командоси в екшън филми.

"Всеки един от вас, вие сте моето семейство и мои приятели. И аз ви обичам всички", заяви Сегал, облечен със своята известна черна овърсайз риза. "Ние сме заедно, през добро и през лошо", добави той.

На масата до Сегал седяха някои от водещите поддръжници на Кремъл в Русия, включително главният редактор на контролираната от държавата новинарска мрежа RT Маргарита Симонян и Владимир Соловьов, един от най-известните пропагандисти в страната, който превеждаше речта на Сегал на руски език.

Актьорът, който се самоопределя като будист, отдавна има близки отношения с руския президент Владимир Путин и получи руско гражданство през 2016 г.

По-рано той нарече анексирането на Крим от Путин "много разумно" и определи президента като "един от най-великите живи лидери в света".

От началото на инвазията на Русия в Украйна той удвои подкрепата си за Путин, като каза в скорошно интервю, че "външно лице" е виновно за противопоставянето на двете страни една срещу друга.

Кремъл и контролираните от държавата медии в продължение на десетилетия култивират приятелството на Путин със западни знаменитости, като Сегал, в това, което мнозина смятат за усилие за повишаване на имиджа му у дома и в чужбина.

"Основната цел на всичко това беше да се демонстрира, че моделът на обществото на страната е привлекателен за външни лица", обяснява Марк Галеоти, автор на "Ние трябва да говорим за Путин" и старши сътрудник на Кралския институт за обединени служби.

Въпреки това, броят на западните звезди и политици, които, подобно на Сегал, все още са готови да преминат "през добро и лошо" с Путин, бързо намаля през последния месец, като много от тях сега искат да се дистанцират от страната, която е обвинена във военни престъпления по време на инвазията.

Един от първите сред приятелите на Путин, които се обявиха против действията на Русия, беше френската суперзвезда Жерар Депардийо, който осъди "лудите, неприемливи ексцесии на техните лидери като Владимир Путин" в Украйна.

Депардийо, който спечели световно признание за ролите си във филми като "Последното метро" и "Жан дьо Флорет", стана руски гражданин през 2013 г., след като критикува френското правителство за данъчната му политика.

В писмо до руската държавна телевизия по това време Депардийо възкликна: "Много обичам вашия президент Владимир Путин и това е взаимно. Путин лично връчи руско гражданство на Депардийо същата година на специална вечеря, на която двамата бяха заснети прегърнати.

Въпреки това, говорейки пред агенция Франс прес през март, Депардийо, който в момента е изправен пред обвинения за изнасилване във Франция, призова Русия "да остави оръжията и да преговаря".

Коментарите на Депардийо бяха посрещнати с гняв в Русия, като говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че актьорът "не е разбрал напълно" ситуацията в Украйна. Някои руски официални лица призоваха Путин да отмени руското гражданство на Депардийо.

Критиките към действията на Русия се засилиха само след като се появиха новини, показващи телата на мъже в цивилни дрехи, лежащи по улиците на Буча, извън Киев - свидетелство за пълния мащаб на зверствата, които се смята, че руските сили са извършили в Украйна.

В събота бившият италиански премиер Силвио Берлускони призна, че е "дълбоко разочарован и натъжен" от поведението на руския лидер.

Берлускони, за когото се смята, че е почитател на мачо стила на управление на Путин, посети кримско лозе с руския лидер малко след като Москва анексира полуострова през 2014 г. Сега той заяви, че Русия е отговорна за "ужаса на кланетата на цивилни в Буча и други места, истински военни престъпления".

Путин е критикуван и от така наречения западен лагер против естаблишмента – журналисти и известни личности, които преди това са изразили подкрепа за Русия във взаимната си критика към "американския империализъм".

Малко след като Русия започна атаката си срещу Украйна, американският филмов режисьор Оливър Стоун, който защитава действията на Русия в Крим в своите документални филми, а през 2017 г. проведе серия от интервюта с руския лидер, написа в Twitter, че "агресията на Путин в Украйна" е била "грешка".

"Въпреки че Съединените щати водят много войни на агресия срещу съвестта си, това не оправдава агресията на Путин в Украйна. Дузина грешки не правят инвазията нещо правилно. Русия сгреши, че нахлуе."

Докато Галеоти твърди, че Путин вероятно "никога не е доверявал много на чуждестранните си приятели" на първо място, той казва, че последните критики от някога прокремълски фигури в крайна сметка сочат към нарастващата изолация, в която се намира Русия.

"Когато единствените истински приятели на една бъдеща велика сила изглежда са Сирия, Венецуела и Никара Гуа, трябва да попиташ какво се е объркало", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase