Снимка: БГНЕС

Светът остана потресен, след като стана ясно, че хора са били измъчвани и екзекутирани в Буча, Украйна. Един руски ютубър обаче реши да провери какви са настроенията в родината му. Той показа видеодоказателство на руснаците по улиците на Москва, демонстрирайки на обикновените хора зверствата, които очевидно се извършват от тяхно име.

21-годишният Даниил Орайн заснема реакциите на пешеходците и ги публикува в популярния си канал в YouTube. Но ако гледате видеото му, очаквайки викове на шок и ужас, ще бъдете разочаровани. Повече от всичко, руснаците, които се съгласяват да говорят с него, са просто объркани.

"Казват, че видеата са фалшиви, че това е пропаганда", казва Орейн пред The ​​Independent. "Най-често хората казват, че това е "информационна световна война". Така я наричат. И казват, че не могат да се доверят на никого".

Във видеото московчани гледат някои кадри на телефона, показващи труповете в Буча и други градове извън Киев. Отговорите им са смразяващо студени.

"Мисля, че имаме несъответствие на фактите", казва един брадат млад мъж. "Не възнамерявам да вярвам на нито една от двете страни, така че просто се дистанцирам от всички тези неща. В противен случай ще полудея."

"Не мога да кажа нищо за това", коментира мъж с качулка. "Изобщо не вярвам на телевизията, защото нашите медии казват това, техните медии казват онова. Това е игра на политици."

"Има твърде много фалшификати, така че не вярвам нито на едната, нито на другата страна", казва мъж в лилаво палто. "Сега го гледаш това, но на следващия ден се оказва фалшиво. Ето защо спрях да следя тази тема изобщо."

След като украинските сили си върнаха Буча миналия месец, те откриха голям брой цивилни, лежащи мъртви по улиците и в масови гробове. Някои от тях бяха с вързани ръце, което предполагаше, че са били екзекутирани. Други бяха изгорени или обезглавени.

Но когато се появиха снимки и видеоклипове на тези очевидни военни престъпления, руските сили за дезинформация започнаха да действат. Един от методите им, казва Държавният департамент на САЩ, е да създават уебсайтове, които "да се преструват на новинарски издания, за да разпространяват лъжи и да сеят раздори". Разпространяват се и  фалшиви разкази – например, че видеоклиповете на зверствата са дълбоки фалшификати, или жертвите са актьори, или цялата новина е "провокация от украински радикали".

Част от тази предполагаема пропаганда се повтаря изрично от 1420-те пешеходци.

"Мисля, че можем да кажем, че това може да е провокация", казва един очилат млад мъж.

"Всичко е фалшиво, защото гледах видео в Telegram", казва мъж с дъждобран. "Наоколо лежат трупове и когато видеозаснемането приключва, един труп вдига ръка. Ето защо съм сигурен, че всичко това е информационна война."

"Доколкото знам, когато руските войски напуснаха това място, украинската полиция отиде там и не бяха открити трупове", казва млад мъж с раница. "След няколко дни дойде Националната гвардия и по някаква причина се появиха труповете. Така че имам съмнения за това. Мисля, че това е украинска провокация."

И двете от тези истории са развенчани. Анализ на BBC на видеото показва, че предполагаемото вдигане на "ръка" всъщност е причинено от дъждовна капка, движеща се по предното стъкло. Що се отнася до въпроса за времевата линия, сателитните снимки показват, че телата са лежали в Буча, когато руските войски все още контролират града.

Смисълът на дезинформацията на Русия обаче не е просто да убеди, а да обърка. Дори онези, които не вярват, че зверствата се фалшифицират, все още могат да бъдат успешно дезориентирани – и следователно, блокирани да се противопоставят на действията на Русия – ако са бомбардирани с противоречива информация и не знаят на кого да вярват.

"Кремъл създава и разпространява дезинформация в опит да обърка и завладее хората относно реалните действия на Русия", казва Държавният департамент.

Ако това е стратегията, изглежда, че работи.

"Вижте, толкова далеч е от мен, а аз не съм експерт, така че не мога да кажа дали е вярно или не", казва мъжът с лилавото палто, само минути след като вижда труповете в Буча.

"Ние сме просто обикновени граждани", казва друг млад мъж, който току-що е гледал кадрите. "Не знаем истината, така че няма смисъл да я обсъждаме."

Междувременно най-често срещаният отговор е много по-прост: Без коментар. Орейн казва, че това може да произтича от апатия или от страх у хората да не се сблъскат с новите драконовски закони за речта на Русия.

"Не можете да изразите мнението си, ако е противоположно на официалното мнение, защото може да се счита за "фалшиво" и ще бъдете изпратени в ГУЛАГ", обяснява младият режисьор. "Така че може би са уплашени от това, или може би наистина не им пука."

Но отговорите пред Орейн рисуват тревожна картина. Неговото видео за зверствата в Буча изглежда е казус за това как дезинформацията работи, за да заблуди, завладее и обезвреди гражданите.

И все пак, дори когато са успешно дезинформирани, някои от тези граждани все още се противопоставят на войната.

"По принцип съм против войната в нашия свят", казва мъжът с качулка – същият, който каза, че не може да се довери на нищо, които вижда по телевизията. "Не само между Русия и Украйна, но и всяка война."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase