Снимка: БГНЕС
fallback

Русия започна да подсилва и снабдява с гориво войските си в Донбас в Източна Украйна, каза в понеделник високопоставен представител на американската отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че хиляди руски войници се струпват за нова офанзива в източната част на страната, а Русия обяви, че няма да спре военната си операция в Украйна заради по-нататъшни мирни преговори.

Въпреки усилията за попълване на запасите в Донбас, САЩ не смятат, че това е началото на нова офанзива в региона, заяви служителят, говорейки при условие за анонимност.

"Смятаме, че това е усилие за подсилване и снабдяване на техните сили в Донбас, те все още са на север от Изюм", каза служителят пред репортери, визирайки град на около 180 км северно от град Донецк.

Oще по темата
Руските превозни средства, които се изпращат в региона, включват елементи за командване и контрол и помощен персонал за самолети и пехотни части, каза служителят.

Миналата седмица Русия завърши изтеглянето си от околностите на Киев и изпрати част от войските си в Беларус за превъоръжаване и снабдяване.

Служителят заяви, че има доказателства, че някои от тези войски в Беларус се придвижват на изток.

Русия все още разполага с по-голямата част от батальонните си тактически групи в Украйна, включително повече от 55 групи в южната част на страната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в неделя руски ракети с морско базиране са унищожили противовъздушни ракетни системи С-300, които са били доставени на Украйна от европейска държава.

Служителят заяви, че Съединените щати са видели въздушен удар по летището в Днепър, който е унищожил част от инфраструктурата, но не разполагат с доказателства, че някоя от системите за противоракетна отбрана С-300 е била унищожена от Русия.

През уикенда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с малък брой украински военнослужещи, които са били в САЩ за военно обучение, когато е започнала руската инвазия.

Войниците бяха обучени на безпилотни самолети Switchblade, докато бяха в САЩ, и трябваше да се върнат в Украйна в неделя.

Служителят не е запознат с никакви настоящи планове за въвеждане на украински сили в САЩ за обучение, но Вашингтон разглежда различни варианти за това как украинците могат да бъдат обучени да използват този тип безпилотни летателни апарати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

анонимен

преди 2 години

104,пий си хапчетата. Даже няма нужда от НАТО пряко да се намесва. Само тактическо оръжие да дадем за отбрана и руските тактически средства за свършени. Досега Русия загуби 20% от военната си мощ,без ядрения арсенал и половината от 340 000 бойна армия е вече извън строя. Трябва да мобилизират запаса. Но и това няма да ги спаси. Много мъже не искат на фронта. Само за 45 дни към 500 000 лекари,учени,технически специалисти напуснаха завинаги Русия. Япония и Китай ще прилапат Азиатска Русия .

65

r3v0lv3r

преди 2 години

До БобиТе и руснаците казват, че възможният ъгъл за обстрел е минимум 90 градуса, но наш Боби гледа други бобивци в youtubе и с линийка в ръка определи до метър откъде е изтреляна ракетата.

64

Анонимен

преди 2 години

До Антикомунист Аз спък казвам,че няма да се наложи да ни защитават НАТО защото няма да го има.Вие съвсем сте вживели като евроатлантици мислете първо.Русия толкова години се е подсигурила ,че изненадващите и удари ще парализират цяла европа едновремнно с Вашингтон който вече ще е "Пролива на Сталин".Няма да остане кой да противодейства.Това което е в Украйна няма да има нищо общо с ядрената атака.

fallback