Снимка: БГНЕС
fallback

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Анонимен

преди 2 години

До Някой 201 А онзи малайзийски самолет намери ли го ВВС? Има ли филм по НатГео? А за Курск има ли?

178

Някой

преди 2 години

Ехеее, това вече минава всякакви граници. Има филм на ВВС, гледал съм го 5-6 пъти. По National Geographic точно за този случай. Айде сега да обвинявате и ВВС в "кремълска пропаганда". Можете да го гледате в тубата. Тъпите им пилоти, въпреки няколко предупреждения за липса на условия за кацане решили да покажат на природата, че са много добри пилоти. Какво ли още може да се очаква от поцелуйковците ми е интересно...

177

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 199 За мен е късно да се променям :) Още повече, че знам, че съм права. Отсреща са две групи хора: тези, които лъжат - те знаят, че казвам истината, просто са по-силни, защото най-голямата група, втората отсреща, са равнодушните - тези, които не се интересуват от истината. Типа "к'во ти пука". Заради тях са силни лъжците. И няма да бутнем ЕС. Нужни са ни.

fallback