Снимка: Bulgaria ON AIR

"САЩ са тези, които оказват най-голямо влияние върху страните членки от Европейския съюз за увеличаване на мерките. Голяма част от тези мерки имат ефекта на бумеранга", посочи бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Преди дни Европейският съюз прие да наложи пети пакет от санкции срещу Русия във връзка с военните действия в Украйна.

По думите на икономиста доц. Григор Сарийски петият пакет от санкции на практика ще влезе от август.

Още по темата
"Това може да притесни руската икономика, но трябва да имаме предвид, че тя в момента работи на доста бързи обороти. Очакванията, че руската икономика ще забави ход, поне засега не се оправдават", допълни гостът.

"Русия наложи такива условия, че Западът трябва да се съобразява, ако иска да се снабдява с енергия. Ако иска Европа да продължи да работи индустрията, ще трябва да се съобразява с условията на Русия. Европа ще търси начини да заобикаля санкциите", коментира доц. Сарийски.

Мнението на Керемедчиев е, че след инвазията и превземането на Крим, Европа не е станала по-независима от Русия спрямо енергоизточниците.

"Всяка от тези стъпки, ако бъде наложена, ще бъде доста след август тази година. Това е нещо, което ще изисква една или две години, за да пристъпим към такава диверсификация. По-вероятно е да видим едно последващо отлагане на тези санкции", изтъкна доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.  

От думите на бившия зам.-министър на външните работи стана ясно, че е много вероятно да се развие сивият сектор в Русия, защото намаляват доставките на продукти от обща употреба.

"Руснаците продължават да си ги набавят, но през сиви канали, съответно цената им расте", допълни той.

И заключи, че Китай ще отнеме мястото на Русия, ако вече не го е направила, като основен конкурент и противник - икономически, политически и военно, защото тази война в Украйна ще изтощи Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase