Снимка: БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря в Киев с британския премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш служител от екипа на Зеленски.

"Току-що със среща на четири очи с президента Володимир Зеленски Борис Джонсън започна посещението си в Киев", написа във Фейсбук Андрий Сибиха, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна.
Британският премиер Борис Джонсън каза, че Великобритания ще предостави на Украйна 120 бронирани машини и нови антикорабни ракети.

Тази помощ е в допълнение на възлизащото на стойност 100 млн. британски лири (130 млн. долара) супер съвременно военно оборудване, чието предоставяне на Киев бе обявено вчера, съобщи "Даунинг стрийт" 10.

Великобритания ще гарантира също допълнително 500 млн. долара заеми за Украйна от Световната банка, поемайки гаранция за заеми на обща стойност 1 млрд. долара. Лондон ще либерализира също митата за по-голяма част от вноса от Украйна и ще предприеме други мерки за облекчаване на търговията.

Джонсън каза още, че ще засилва санкциите срещу Русия с всяка изминала седмица, както и че страната му ще се откаже от използване на руски въглеводороди. Британският премиер обеща да предостави такава помощ на Украйна, че тя никога повече да не бъде нападната от Русия.

От Даунинг стрийт заявиха, че това посещение е в знак на солидарност с Украйна. Заместник-ръководителят на украинската президентска служба Андрий Сибиха написа във „Фейсбук“: „Великобритания е лидер в отбранителната подкрепа за Украйна. Лидер в антивоенната коалиция. Лидер в санкциите срещу руския агресор“.

Украинското министерство на отбраната пък призова светът "да бъде смел като Борис Джонсън“.

Вестник „Гардиън“ пише, че при положение, че няма полети до Киев, Джонсън вероятно е пристигнал там от Полша с автомобил, изминавайки 600 километра и минавайки през град Лвов.

Изданието допълва, че британският премиер е много популярна фигура в Украйна след доставките на противотанкови ракети за украинската армия.

Подобно пътуване до Киев вече направиха в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон де Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.По-рано днес Володимир Зеленски се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер в Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

323

Анонимен

преди 2 години

Война се води само на 1/10 от огромната територия на Украйна. Интересно защо не ги приютят сънародниците в Родината им, а са тръгнали из Европа. Това са си 100% икономически емигранти. Да не забравяме все пак, е в Украйна средната заплата е около 300 евро.

322

УКРАЙНА ТРЯБВА ....

преди 2 години

..ДА Е ВЪОРАЖЕНА , КАТО ИЗРАЕЛ ТУК В ЕВРОПА , ЗА ДА УСТОИ НА РУСКАТА ГАДОСТ...!ТОВА ПРЕДСТОИ , В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ЗА УЖАС НА РУСИЯ!!!!!!!!!!

321

Сата НАТО

преди 2 години

Маратонките са най-удобните обувки за охрана в градски условия, ако не ти е известно. Кубинките са за полето и окопите, Не си по-умен от СБУ, питай Копейкин, и той щи каже.

fallback