Снимка: БГНЕС

Германия ще се сблъска с "значителна рецесия", ако доставките на руски газ спрат, заяви главният изпълнителен директор на "Дойче банк" Кристиан Зевинг.

"Войната на Русия срещу Украйна и COVID-19 влошават състоянието на германската икономика", заяви днес Зевинг, президент на Асоциацията на германските банки, цитиран от Си Ен Ен.

Още по темата

"В случай че доставките на руски газ спрат, ситуацията ще се влоши. Значителна рецесия в Германия едва ли би могла да бъде избегната", заключи той, цитиран от БГНЕС.

Зевинг прогнозира намаление на растежа на германската икономика с 2% през тази година, като добави, че "съществените рискове" означават, че намалението може да бъде още по-голямо.

"Това са преди всичко цените на енергията. Те са бреме за много компании и потребители. Въпреки облекчаващите мерки на германското правителство, рязкото покачване на цените или предстоящите затруднения в доставките могат да доведат до значително забавяне на икономиката", предупреди Зевинг.

Говорител на германското правителство заяви пред Си Ен Ен в събота, че руският газ все още "тече в Германия" и че сигурността на доставките "все още е гарантирана", след като миналата седмица се появиха съобщения, в които се твърдеше, че потоците са спрели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase