Снимка: БГНЕС

Давид Арутюнян е роден през март 2003 г. в Кяхта, близо до границата на Русия с Монголия. Той е мобилизиран в армията и служи в Псков, щабът на елитните парашутисти.

През март 2022 г. в района на Донбас в Източна Украйна конвоят на 18-годишния младеж е обстрелван от артилерийски огън. Той загива докато вади ранен другар от бронираната им кола. Според официални руски доклади Арутюнян е бил ударен от шрапнел, докато е пренасял приятеля си на безопасно място. Той все пак спасява другия войник, но раните му го убиват. Посмъртно е награден с орден за храброст.

Арутюнян е най-младият руски войник, който е публично идентифициран като загинал в Украйна. Смъртта му символизира неуспешната инвазия на президента Путин и как тя се основава на млади, зле обучени наборници. Все по-голям брой руски войски - както войници, така и командири - отказват да се бият.

Много войници, като Арутюнян, са тийнейджъри новобранци – някои се присъединяват към армията като наборници. Те познават живота единствено под управлението на Путин, през годините му като министър-председател или президент. Най-малко 25 са официално идентифицирани като убити в Украйна, въпреки че броят на жертвите вероятно ще бъде много по-висок.

Скоро броят на загиналите младежи може да скочи още повече, тъй като се очаква Русия да привика още 134 500 нови военнослужещи, след като Путин подписа указ за годишната пролетна военна служба, която започва утре. Сергей Шойгу, министър на отбраната, каза, че няма да бъдат изпращани наборници в "горещи зони" - след като собственото му министерство призна, че вече такива са били на бойното поле.

Друг млад войник, който умира в Украйна, е 18-годишният Иля Кубик - служител на наборна служба, който по-късно подписва договор като войник. Погребан е на 23 март в родния си град Братск, Сибир. Неговият съратник Хусинбай Машарипов, на 19 години, е погребан в родното си село Сафакулев скоро след като смени статута си от наборник на войник по договор.

19-годишният Анатолий Торсунов от Кунгур, Пермска област, се е обучавал за заварчик, преди да бъде изпратен на смърт. Друг тийнейджър, редник Фесенко Денис Сергеевич, на 19 години, загина на 23 март като стрелец-помощник на гранатомет.

Алексей Кузмин, на 19 години, от Магнитогорск, беше погребан на 21 март, а Александър Бондарев, 19, от същия град на Урал, беше погребан от роднини четири дни по-късно. 19-годишният Алексей Мартинов е от Бурятия - будистки регион в Сибир, който е силно засегнат от смъртни случаи в Украйна. Мартинов е постъпил в колежа по железопътен транспорт в Улан-Уде, когато е призован като наборник, първоначално като морски пехотинец на брега на Тихия океан.

Докато войната продължава, украинците твърдят, че психологическото състояние на руските войски и нивото им на мотивация изглежда се влошават. В последната си актуализация, публикувана днес, въоръжените сили разкриха, че двама командири на взводове са били освободени от позициите си, след като са отказали да изпълнят заповеди.

В нея се посочва, че командирите от 60-та отделна мотопехотна бригада на 5-та общовъоръжена армия от Източния военен окръг са освободени поради "неизпълнение на заповедта за водене на бойните действия".

В знак на сериозността на очевидния бунт се очаква заместник-командирът на бригадата да бъде изпратен в поделението, което се намира в Ясиновка, в Донецка област, се казва в съобщението. Други генерали, които са се придвижили напред към фронтовата линия в опит да възстановят инерцията сред войските, са били набелязани и убити.

Има "многобройни случаи" на войски, които отказват да служат в армията, и "нежелание да подписват договори" за военнослужещи в частите на Балтийския флот, включително 79-та отделна мотопехотна бригада на 11-и армейски корпус, се казва в актуализацията.

За да компенсират загубите, руските военни въвеждат наемници от далеч и "продължават да изпращат войски от подразделения за военна поддръжка, включително образователни институции, към оперативните нахлуващи сили", казва Центърът за отбранителни стратегии, украински мозъчен тръст, цитиран от The Times.

Изглежда обаче, че руснаците се борят да получат подкрепа за опитите си да мобилизират "доброволци".

Само 17 от тези така наречени "доброволци" са били наети в Калининградска област, според мозъчния тръст. Войниците от 26-ти танков полк на 47-ма танкова дивизия, които подписват договори след участие във войната с Украйна, започват да подават молби за прекратяване на договорите си и връщане в постоянната си база.

В едно видео от Сумска област, в Северна Украйна, затворник, за който се твърди, че е на 24 години, казва, че е от Донецката народна република и е бил избран да се бие, въпреки че не е бил войник. Той твърди, че руснаците са му казали, че ако не отиде, ще бъде изпратен в затвора, което го уплашило.

"Докараха ме тук вчера. Те дойдоха на работното ми място и казаха "тръгвай да се биеш", споделя той. 25-те загинали млади мъже са малка част от общия брой на загиналите в Русия, който според Запада е около 17 000.

Мнозина се присъединяват към армията или руската национална гвардия като наборници, само за да им бъде наредено да подпишат договори, позволяващи на военните да ги изпращат да се бият. На повечето им било казано, че участват в учения в Русия.

Когато са били призвани, те не са очаквали да им бъде заповядано да се бият във война, тъй като технически на военнослужещите не е било разрешено да го правят. След като първоначално настоя, че в Украйна се бият само професионални войници, руското министерство на отбраната призна, че са били разположени наборници, като някои са заловени или убити.

76-годишната Валентина Мелникова, изпълнителен секретар на Руския комитет на войнишките майки, казва, че има "ужасно чувство" относно истинския брой на загиналите. Тя споделя, че наскоро вербуваните военнослужещи са сред воюващите в Украйна. "На тези военнослужещи беше казано: "Ето химикал и лист, напишете молба за преминаване към договор. Някои от тях го направиха, други не. Но дори и тези, които не го направиха, все пак бяха изпратени на бойното поле."

Тя каза, че някои загинали и дори ранени руски войници са оставени на бойното поле от техните командири. "Както беше в предишните войни, когато една част напусне, те трябва да проверят кой се е върнал в частта. Но тъй като нашата армия не се занимава със събирането на тела на мъртвите и не винаги с прибирането на ранените, се случват всякакви несъответствия. По-евтино е да напишете "липсващ в действие"."

В резултат на това е невъзможно да се знаят точните цифри за загиналите и ранените, казва тя.

Друг руснак, роден след идването на Путин на власт, е Сергей Черепов, на 20 години, от Новосибирска област, който умира на 27 февруари, но е погребан почти месец по-късно, след като останките му бяха върнати в селото му Морозовка в Сибир.

Убит е и 20-годишният Вячеслав Овчинников. Раните му били олкова тежки, че ковчегът му е бил затворен. Загинал е и 20-годишният Евгений Белобородов, сираче от Бурятия, близо до езерото Байкал в Сибир. "Той се отличаваше с благ и справедлив характер, стремеше се да води здравословен начин на живот, имаше много приятели, зад които стоеше като планина", каза служител на социалните служби Александра Молчанова.

20-годишният Иван Гарбузов, ефрейтор от Националната гвардия, от Марков, Иркутска област, е ходил редовно в своя православен храм. Той е ранен от фрагмент от мина, докато служи като шофьор на бойна машина на пехотата и посмъртно е награден с орден за храброст.

Мелникова е помогнала на майките на Русия през две кървави войни в Чечения, конфликт в Грузия и военно участие в Сирия. За войната в Украйна тя казва: "Колко дни минаха? А загубите и разрушенията вече са огромни."

Тя обвини Русия, че е укрила цифрите на войниците, убити в Украйна, но похвали Киев за предоставянето на точна информация за загиналите. Тя беше попитана от руската журналистка Катерина Гордеева в интервю в YouTube защо родителите и съпругите не са протестирали повече срещу войната.

"Те не са от социална група, която обикновено протестира, и са пръснати из цяла Русия", казва тя. "Дори когато жена знае, че съпругът й е убит, като разговор, който имах наскоро, и я попитам за подробностите му, тя няма да ги сподели, защото се страхува, че това ще влоши нещата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase