Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Руската армия подготвя мащабна операция в Донбас, пише в. "Известия". Според военния експерт Дмитрий Болтенков войските на Москва съвместно със сили на донбаските проруски сепаратисти се движат по фланговете на украинската групировка в региона, която използва дронове, за да забави тяхното напредване.

"Независимая газета" припомня изявление на руския военен министър Сергей Шойгу, че задачите на първата фаза от "спецоперацията" в Украйна вече са изпълнени и "основните усилия ще бъдат концентрирани" върху Донбас. Вестникът допуска, че предстои Москва по-активно да използва тактически въздушни десанти, за да обкръжи украинските групировки в Донбас и Южна Украйна. Навярно с тази цел руският Южен военен окръг организира маневри, предвиждащи взаимодействие на ударни и транспортно-бойни хеликоптери с мотострелкови подразделения, се казва в статията.

Oще по темата
Официалните съобщения за маневрите налагат извода, че за операциите си в Донбас Русия не разчита много на силите, които изтегля сега от околностите на Киев. Освен това армейските резерви, формиращи се в Южна Русия, сочат, че ръководството на военното министерство няма намерение да спира или замразява спецоперацията, както някои си помислиха след руско-украинските преговори в Истанбул, коментира военният аналитик Юрий Неткачев.

Руското федерално следствие повдигна обвинения в геноцид на рускоезичното население в Донбас срещу 22 души, включително висши украински военни. Сред заподозрените са бившият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко, пише онлайн изданието "Правда", цитирайки източник на РИА Новости.

Следственият комитет е образувал общо 590 дела за "престъпленията на (украински) националисти на територията на Донбас. Разпитани са почти 170 000 души, 42 000 от тях - местни жители, пострадали от действията на украинските силови структури, добавя "Правда".

Въпросът за бъдещето на Донбас е отделна точка от руско-украинските преговори. Представителите на Киев предполагат той да се обсъжда лично от двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски, отбелязва "Газета".

Според три източника на новинарския сайт "Медуза", близки до руската президентска администрация, Путин "още не е решил окончателно какво да прави по-нататък". Един от тях допълва, че сега президентът е "под влиянието на различни групи и хора", а самият той "би желал да види нещо като обществена дискусия" за войната в Украйна.

Това подсказва, че Путин е готов да изслуша и онези, които настояват за мир с Украйна, и онези, които искат да продължи пълномащабната война, пояснява "Медуза".

 Хората в Русия са "презагрети от пропаганда (. . .) Не си представям как може да спрем дотук - до Донбас, без загуби за рейтинга на властта" в Русия, допълва неназован "политтехнолог, сътрудничещ с Кремъл".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

Анонимен

преди 2 години

путин не решил къде да си пие чая в киев или вашинтонг

239

Анонимен

преди 2 години

Лъжите на нашите СМИ нямат край.

238

Тик так

преди 2 години

Путин разбра:1. Неподготвеност на армията за градски бой2. Не може да има военни действия с мисъл за по малко жертви3. Липса на достатъчно дронове за поддръжка на наземните операции4. Неефективна защита от дронове, такива ракети има дори Иран5. Няколко фронта на война без тил не е възможен

fallback