Снимка: архив, БГНЕС

Служители на разузнаването на САЩ са установили, че съветниците на руския президент Владимир Путин са го дезинформирали за лошото представяне на армията на Русия в Украйна, цитира Асошиейтед прес Белия дом.

Съветниците се страхуват да му кажат истината, твърди американското разузнаване.

Още по темата
Констатациите, разсекретени наскоро, сочат, че Путин е наясно със ситуацията по информацията, която достига до него, и сега има постоянно напрежение между него и висшите руски военни, предаде БТА.

САЩ смятат, че Путин е заблуждаван не само за работата на руската армия, но и за това "как руската икономика е осакатена от санкциите, защото отново висшите му съветници се страхуват да му кажат истината", заяви директорката по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на военната му операция и че това е довело до напрежение между него и генералите му. Смятаме, че съветниците на Путин са му предоставяли невярна информация относно хода на войната и това колко слаби резултати постигат руските войски, както и за реалния ефект на санкциите върху руската икономика. Това е така, защото съветниците му се страхуват да му кажат истината. Всичко това отслаби Русия в дългосрочен план и я постави в изолация на международната сцена", заяви Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом.

Американската разузнавателна общност е заключила и че Путин не е знаел, че армията използва и губи наборни войници в конфликта в Украйна.

По-рано президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че не може да коментира разузнавателните данни.

Според американски служител, говорил при условие за анонимност, администрацията се надява, че разкриването на тази констатация може да помогне на Путин да преразгледа възможностите си в Украйна. Войната е изпаднала в кървава безизходица в голяма част от страната, с тежки жертви и спадащ морал на руските войски, тъй като украинските сили и доброволци оказват неочаквано силна защита, информира Асошиейтед прес.

Но публичността на информацията би могла да доведе и до риск от по-нататъшна изолация на Путин, който според американски представители изглежда поне отчасти воден от желанието си да върне престижа на Русия, загубен след разпадането на Съветския съюз.

"Това, което прави, е да подчертае, че това е стратегическа грешка за Русия", каза Бедингфийлд за констатацията на разузнаването. "Но аз няма да характеризирам какво ... Владимир Путин може да мисли за това."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира данните от разузнаването с думите: "Диктаторите не обичат хора, които казват на властта истината".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase