Снимка: БГНЕС

Британското министерство на отбраната заяви, позовавайки се на разузнаването, че почти със сигурност може да се каже, че руската офанзива в Украйна се е провалила, предаде БНР.

Още по темата

Министерството на отбраната смята, че опитът на руските войски да обкръжат столица Киев не е успял заради сериозния отпор на украинските сили и някои успешни техни контранастъпления. Според министерството след като Русия казва, че ще намали военната си дейност около Киев, това може да се тълкува като "признание, че е загубила инициативата в района". От министерството на отбраната обаче посочват, че е много вероятно сега Русия да се опита да пренасочи бойната си мощ от север към офанзивата в районите на Донецк и Луганск на изток.

Междувременно в интервю за Скай нюз бившият премиер на Русия за периода 2000-2004 година Михаил Касянов заяви, че макар и да няма много доверие в момента между Русия и Украйна, "изглежда Москва сменя посоката". Макар и да няма примирие, а само заявка от Русия, че ще намали военните операции на север, това се приема като напредък, както с оптимизъм, така и с песимизъм, отбелязва Касянов. Той обаче допълва, че не смята, че има признаци, че Путин е готов на отстъпки и не вярва сегашните преговори да дадат плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase