Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа допуска намаляване на геополитическата си тежест в глобалните процеси на планетата. Първият такъв процес беше Brexit. Нахлуването на Русия в Украйна означава, че тя вече не е онази свещена земя, която не допуска провеждането на военни действия на нея. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

"Надявам се центробежните процеси да бъдат преодоляни и да се превърнат в центростремителни. Всички държави членки на ЕС трябва да осъзнаят колко важна и значима е организацията Европейски съюз. Тя трябва да преосмисли някои свои политики и вътрешно поведение. Това засяга, не само закупуването на енергийни ресурси. Трябва да се задълбочи действието на единните пазари по отношение на всички видове стоки, за да може Европа да съхрани своята водеща роля. Тя трябва да остане център от първия свят".

"На глобалната шахматна дъска" Северна Америка израстват изключително много, а Югоизточна Азия расте безпрепятствено - технологично, организационно, икономически, демографски, подчерта Стойчев. "Въпросът е дали третият център - Европа - ще запази ролята, която имаше до този момент като водещ регион на планетата".

Относно решението за общо закупуване на газ от страна на Европейския съюз гостът каза, че това е мярка, която отдавна трябваше да се вземе, за да започне ЕС да функционира като единно цяло по отношение на енергийните си доставки.

"Страните членки трябваше отдавна да подходят по този отговорен пазарно-единен начин. Русия се възползваше от това, че преговаряше с всяка страна по отделно и можеше да постигне максимална изгода за себе си за доста дълъг период от време".

Допуснати са сериозни геополитически пукнатини, които се опитваме да запълним единствено с икономически мерки, а много често това е крайно недостатъчно, каза гостът. "Планирането на геополитическите на суровини, минерали, решаването на продоволствения проблем и развитието на цели сектори от икономиката са оставени за прекалено дълго време на течението на удобните ни евтини цени от Русия".

Фактът, че Германия е допуснала Газпром да добие собствеността върху газовите й хранилища е "изумителен" и ни кара да се замислим колко много неща не са ни известни, за да разкрием пълната картина, каза гостът. Преговорният процес представлява отлагане на решението за диверсификация. Най-вероятно ще се търси средносрочна договореност от поне три години.

"Ако започнем максимално, с вчерашна дата да търсим алтернативни доставки на газ от други части на планетата, на ЕС ще са необходими най-малко три години, за да диверсифицира зависимостта си от руски газ. Но когато в икономическата и геополитическата система изключваш един, а включваш друг, ти нарушаваш баланса. Тоест, ще освободим големи количества газ, които Русия ще насочи надругаде. В глобален план пазарът ще се саморегулира. Това означава - нито много по-евтино, нито по-ефективно ще бъде за нас".

След като изкопаемите горива стават по-скъпи, те са стимул да се търсят енергийни източници извън тях, добави събеседникът. "Това е и мощен стимул икономическата система да евоюлира и да намалява енергийната си интензивност и да търси решения извън тях". От друга страна "войната дава възможност за поредното отлагане на енергийния преход от поствъглищната ера", защото се "задействат протоколи за сигурност", които целят осигуряването на енергия, независимо какъв е нейният източник, за да продължи икономиката да функционира.

"Не че не е важно да станем по-зелени и да намалим въглеродните емисии, но по време на криза тези цели отстъпват назад. Войната катализира неприятни процеси, но в никакъв случай не трябва Зелената сделка да се преразглежда и преосмисля".

Искането за плащане на руския газ в рубли от една страна е поредно предизвикателство за доларовия стандарт в световната търговия. То може да се разглежда и като ответна мярка на санкциите, които Европа и останалия свят налагат.

 "Мисля, че това няма да се реализира, но вчера имаше изказване на енергийния министър, който каза, че все пак има оператор, който може да плаща в рубли. Това много ме притесни, защото означава, че санкциите съществуват, но ние все пак можем някак си да плащаме. Това не би трябвало да бъде така. Санкциите трябва да бъдат валидни за всички видове оператори".

Дипломацията трябва да направи така, че ние да плащаме в нашата най-изгодна форма, подчерта Стойчев. "Най-вероятно това е плащане в евро или в долари. В тази тежка криза ние ще съхраним и нашата собствена парична система, защото нашият лев е привързан към еврото. Участието във всякакъв вид заплащане на големи суми пари, които застрашават паричната система, към която ние принадлежим, не трябва да се допуска. Защото това може да има домино ефект, който да не виждаме веднага". "Затова езикът на дипломацията трябва да се продължи, за да продължат плащанията, както до сега, при които ние сме в защитена позиция, защото едно такова преротиране, едно специфично заплащане може да доведе до комисиони, които ще се калкулират в крайната цена на газа."

"Реципрочните действия от страна на Русия ще се увеличават. Може би за това ЕК и страните членки станаха малко по-умерени в тази посока, защото е очевидно, че този тип действия са бумеранг и те удрят в двете посоки, има рикошети, които са неприятни. И ние хем излизаме от ковид кризата, хем се намираме в тази военнокризисна ситуация, хем искаме да правим енергийни преходи и да се диверсифицираме, хем искаме спешни иновации и икономически растеж в еврозоната".

Според личната прогноза на доц. Стойчев е, че "до един месец тази война ще приключи". "Защото вече го няма геополитическият заряд от преди един месец. Двете страни знаят, че по-нататъчно окопаване и забавяне във времето ще носи дългосрочни, негативни ефекти, които нямат никаква полезност и трябва да се излезе от ситуацията с дипломатическо решение. То трябва да гарантира съществуването на Украйна".

Вижте целия коментар във видеото.на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase