Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха вчера да плащат доставките на руски газ в рубли. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че енергийните министри от Г-7 са настояли за спазване на договорите с Москва, където ясно е предвидено плащанията да се извършват в евро или долари.

Oще по темата
Говорителят отхвърли възможността да се изпълни желанието на руския президент Владимир Путин рублата да се възприеме като разплащателно средство по вече сключените договори.

По думите на говорителя руските транзитни газови доставки през Украйна за ЕС продължават. Говорителят не уточни дали се наблюдава промяна в обема на доставките от началото на войната в Украйна, както и дали очакваният внос на втечнен газ от САЩ ще бъде свързан с фракинг, предаде БТА.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че  Москва е уверена, че на световния пазар няма по-добър газ от руския, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Правителственият говорител подчерта пред медии, че Русия има интерес да продава газа си.

Чуждестранните компании обаче трябва да разберат, че "икономическата война" срещу Русия е променила ситуацията, което означава, че те трябва да купуват рубли и да плащат за газа в руска валута, тъй като Москва търси начин да се предпази от санкциите, отбеляза той.

Песков отново подчерта, че Русия няма да изнася газ безплатно и каза, че Москва разработва начини, които да направят плащанията за синьото гориво прости, ясни и практични, като всички варианти трябва да бъдат готови до 31 март.

Русия е подготвена за вероятността Европа да спре да купува руски енергийни суровини, каза Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.

Ако Европа откаже да купува руски енергоносители, то Москва ще пренасочи доставките към Азия и други пазари, посочи тя.

Москва обмисля план за действие, ако европейските контрагенти се откажат от газовите контракти с Русия , потвърди Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

200

Плащане

преди 2 години

в рубли. Иначе не могат да си напълнят хранилищата през топлите месеци. Фабриките им загиват също ... Стъклопроизводство, тухларство, стомана, хартия, торове, козметика, пластмаси, цимент и много други индустрии. Отделно към м.септември ще трябва и за отопление, централно и местно парно домакинства, обществени сгради, болници училища. Централна и Северна Европа е газифицирана над 92%. Иначе комюр.

199

Жалко

преди 2 години

Докато се слуша ФАЩ , Европа ще яде дървото! На запад , ще си се оправят- имат солидни социални системи.., спестявания самите хора.. В БГ , където всички караме от заплата до заплата , ще умрем от глад. Битовата престъпност, пак се вдига.....58% увеличение на газа- това значи още по- брутална инфлация до края на годината! Слушайте ФАЩ и си яжте ушите!

198

:)

преди 2 години

*** Ю ще си слага газа в буркани!

fallback