Снимка: БГНЕС

Предучилищните училища в Русия са принудени да провеждат уроци, обучавайки малки деца в подкрепа на руската война в Украйна. Учителите се страхуват, че ще бъдат уволнени или че ще им бъдат намалени заплатите, ако не се съобразят с пропагандната кампания.

Децата от предучилищна възраст, които са на 3 години, и техните учители трябва да участват в "патриотични" дейности, които включват рисуване на военна техника, боядисване на руски знамена върху снега, уроци за руския президент Владимир Путин и фотосесии за популяризиране на буквите "Z" и "V", които са се превърнали в символи на руските военни действия.

"Те ни помолиха да работим с родителите и да организираме състезания по рисуване", казва детска учителка в град Нижни Новгород, която говори пред VICE World News при условие да остане анонимна. Тя споделя, че някои от нейните колеги са преподавали уроци, в които малките деца са били накарани да измислят анимационни герои, които могат да победят зъл враг.

"Категорично съм против. И в педагогическите правила, и в образователната система е записано, че подобна военно-патриотична работа е неприемлива за деца на тази възраст", категорична е тя.

Кремъл предприе безпрецедентни стъпки, за да събере обществената подкрепа за атаката си срещу Украйна, а военната му пропаганда се засили през последните седмици. Въпреки че руските власти имат дълга история на привличане на държавни институции и държавни служители в инсценирани изрази на политическа подкрепа, особено по време на избори, рядко се случва политиката да се налага толкова открито на малки деца.

Една от най-разпространените демонстрации на подкрепа на инвазията, проведена в детските градини - както и в обществото като цяло - е използването на буквата "Z", която е изписана върху руските военни превозни средства, за да подпомогне при разпознаването им, преди да бъде популяризирана от официални лица и държавната телевизия. В детските градини в цялата страна децата рисуват буквата "Z" или се събират на детската площадка, за да образуват "Z" с телата си.

"Ние провеждаме разговори и тематични уроци, предназначени да подхранват патриотизма и националната гордост", пише в публикация в социалните мрежи във вторник детска градина № 50 в сибирския град Чита. Текстът е придружен от снимка на седем малки деца, облечени в черно и бяло, които стоят пред балони, а буквите "V" и "Z" са изписани от оранжево-черен плат.

Въпреки рисковете, някои учители се обявиха против включването на децата в политиката. Учителка в селско прогимназиално училище в Западна Русия е един от почти 5000 руски учители, които подписаха отворено писмо в знак на протест през първите дни на войната. Тя казва, че повечето й колеги са или напълно подкрепят войната, или са щастливи да изключат критичните си способности и да следват примера на това, което виждат по държавната телевизия. "Хората вървят срещу съвестта си поради инерция", казва тя пред VICE World News.

Когато местните власти се опитаха да я накарат да организира патриотични дейности в класната си стая, учителката категорично отказва. "Казах им, че няма да работя в училището, ако ни помолят да провеждаме такива уроци."

Друг често срещан израз на "патриотизъм" в детските ясли са снимки с военни теми: Детска стая № 112 в Санкт Петербург публикува рисунка, включваща един руски танк, стрелящ с цветя, и друга на руски боен кораб с думите "Ние се нуждаем от мир". На снимка, публикувана от детска градина № 117 в същия град няколко дни по-рано, се вижда как момченце сочи снимка на президента Владимир Путин.

Русия има голяма мрежа от държавни ясли, които деца от 3-годишна възраст могат да посещават срещу минимална такса. Много от учителите в тези детски ясли, както и техните колеги в училищата, се страхуват, че могат да загубят работата си или да бъдат изправени пред съкращения на заплатите, ако не подкрепят публично инвазията.

"Заплатите на служителите в предучилищните институции се състоят от основна заплата и бонуси, присъждани от ръководството", обяснява учителят в детската градина в Нижни Новгород, добавяйки, че мениджърите няма да се поколебаят да лишат учителите от техните бонуси, ако бъдат видени да покажат нелоялност.

Патриотичните каскади в детските ясли били придружени от подобни демонстрации на подкрепа за войната в училищата в цяла Русия. Съобщава се, че на повече от 5 милиона ученици е бил показан специален урок, наречен "Защитници на мира" относно руските военни действия в Украйна на 3 март, а подобни уроци имаше миналата седмица, за да съвпаднат с годишнината от анексирането на Русия на южния украински регион на Крим през 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase