Снимка: БГНЕС
fallback

Руският опозиционен политик Борис Немцов e следен от агент, свързан с екип за политически убийства, почти година, преди да бъде застрелян, установи разследване.

Немцов беше яростен противник на президента Владимир Путин. Убийството му през 2015 г. е най-популярното политическо убийство, откакто Путин взима властта в Русия.

Властите отричат ​​каквото и да било участие.

Bellingcat, The Insider и BBC откриха доказателства, че Немцов е бил следен в 13 пътувания преди убийството му.

Борис Немцов стана известен през 90-те години на миналия век. Той беше вицепремиер при президента Борис Елцин и се считаше за негов наследник.

Вместо това на власт дойде Путин, а Немцов беше изтласкан в периферията на руската политика. Той се превърна в ефективен агитатор, разобличавайки корупцията и осъждайки атаката на Русия през 2014 г. срещу Източна Украйна.

На 27 февруари 2015 г. Немцов беше застрелян само на метри от Кремъл и само дни преди да оглави протест срещу войната.

Петима мъже от чеченски произход бяха бързо арестувани и по-късно хвърлени в затвора за убийството му. Но официалното разследване остави без отговор най-неотложните въпроси: кой е поръчал убийството и защо?

Седем години по-късно BBC, работеща с разследващите уебсайтове Bellingcat и The Insider, може да разкрие доказателства, че през месеците преди убийството Немцов е бил следен в цяла Русия от правителствен агент, свързан с таен отряд за убийство.

Използвайки изтекли данни за резервации за влакове и полети, разследването показва, че Немцов е бил проследяван поне при 13 пътувания.

Последният път, когато агентът е по следите на Немцов, е на 17 февруари 2015 г., само 10 дни преди убийството.

Според документите агентът се казва Валери Сухарев. Всички доказателства сочат, че по това време той е служил във ФСБ, основната агенция за сигурност на Русия. Една от задачите на ФСБ е да управлява вътрешни политически заплахи от името на Кремъл, включително да наблюдава движението на хора в цялата страна.

Всички резервации за полети и влакове се записват в база данни на ФСБ, наречена Magistral. Но базата данни не само улавя движенията на хора, които руските агенти биха искали да проследят, но може да се използва и за разкриване на движенията на самите агенти – хора като Сухарев.

Този вид информация често изтича на черния пазар и се озовава в ръцете на журналисти.

"В корумпирано общество като Русия Magistral е нож с две остриета", казва Христо Грозев, изпълнителен директор на Bellingcat. "А това позволява на хора като нас всъщност  да следят същите тези шпиони, същите тези служители на ФСБ."

Част от оригиналните данни за това разследване са закупени от Bellingcat чрез брокери в Русия. Тези брокери са получили данните от корумпирани служители, които имат достъп до Magistral. BBC използва данни, които са  предоставени без заплащане от източници, които имат достъп до копия на Magistral.

Bellingcat и преди е използвал данни от Magistral за разследване на опити за убийство в Русия. Техните разследвания разкриха доказателства за съществуването на таен отряд за убийства в рамките на ФСБ, който е насочен срещу противниците на Кремъл. Руското правителство винаги е отричало тези обвинения.

За това разследване медиите се сдобиват с резервации за влак и самолет, направени от Сухарев. Когато ги сравняват с известните движения на Борис Немцов, се очерта безпогрешен модел.

Повечето от пътуванията на Немцов го водят от Москва, където живееше, до Ярославъл - на 272 км североизточно от столицата - където заседава в регионалния парламент.

Изглежда, че Сухарев е знаел предварително плановете на Немцов, тъй като той често пристига в същия град само минути или часове преди Немцов.

Едно пътуване по-специално разкрива колко внимателно е бил проследяван Немцов. През лятото на 2014 г. той пътува до Сибир. Немцов резервира полета си онлайн на 2 юли малко след полунощ. Точно 10 минути по-късно Сухарев купува билет за същата дестинация, Новосибирск, пристигайки в същия ден като Немцов.

Според Грозев агент на ФСБ би могъл да използва Magistral, за да проследи цел с тази степен на точност.

"Ако сте служител на ФСБ, вие просто ще можете да влезете в тази база данни и да видите за конкретен човек всички билети, които купуват, закупили или купуват точно в този момент", обяснява той пред BBC.

Отровният отряд

Не е необичайно в Русия службите за сигурност да следят видни опозиционни лидери.

Но Сухарев не беше просто служител на ФСБ от нисък ранг в рутинна работа. Bellingcat, в предишно разследване, го свързва с два очевидни опита за убийство, и двата насочени срещу видни критици на Путин.

Първата мишена беше приятелят и протеже на Немцов Владимир Кара-Мурза - опозиционен политик, който в седмиците след стрелбата вече сочеше с пръст Кремъл.

През май 2015 г. Сухарев е част от екип, който отиде в Казан, град в Източна Русия, едновременно с Кара-Мурза. Два дни след като Кара-Мурза се връща в Москва, той припада и не може да диша. Изпада в кома и получи полиорганна недостатъчност, но се възстанови.

Кара-Мурза беше отровен за втори път през 2017 г. и отново оцеля. Руското правителство отхвърля твърденията, че техни оперативни работници са замесени в отравянията.

Втората цел беше Алексей Навални, сега арестуваният опозиционен лидер, чиито антикорупционни видеоклипове достигнаха до милиони руснаци.

През 2020 г. Навални беше отровен с помощта на "Новичок", нервнопаралитичен агент, разработен в Съветския съюз и забранен от международното право. Bellingcat установи, че екип на ФСБ е проследил Навални до източния град Томск непосредствено преди отравянето.

Той установи, че Сухарев не е част от наземния екип, който физически следва г-н Навални. Но телефонните дневници разкриват, че през месеците непосредствено преди отравянето Сухарев е разменил 145 телефонни обаждания или текстови съобщения с най-малко четирима членове на този екип, както и с офицер от ФСБ по-нагоре по командната верига.

Четирима от тези мъже бяха сред седемте агенти на ФСБ, по-късно санкционирани от правителствата на САЩ и Обединеното кралство за участието им в опита за убийство.

Руското правителство винаги е отричало каквото и да е участие в отравянето на Навални.

BBC моли руското правителство и ФСБ да коментират доказателствата, че  Немцов е бил следен от агент, свързан с отряд за убийство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Всичко това няма нищо общо с руското правителство. Изглежда като поредната измислица." ФСБ не отговоря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Star

преди 2 години

По времето на Немцов,никой дори не си направи труда да проведе масово обществена анкета за най-популярният и обещаващ политик в Русия/Щеше да е изключителен позор за артистите на КГБ в Руската Дума.Щеше да незапомнен срам.Всички гласуват за Немцов,обаче изборите се печелят винаги от КГБ в лицето на ,,яска-торка''/медведев-пишпунтов/.След убийството на Немцов всички в Русия се увериха на 100% че без революция промяна няма да има.От тогава са бесни.Като видят 5-*** в градинката,ги разгонват.Страх.

91

ИНТЕРЕСНО-О!

преди 2 години

ТОГАВА НЕМЦОВ, ЩО ЩЕ В ДАЛАВЕРА С ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ? ЗАЩО, КОГАТО "БАНК ЪФ НЮ ЙОРК" ПО ПОГРЕШКА ИЗПРАЩАТ 2 МИЛИОНА ДОЛАРА - НЕМЦОВ ЗАДЪРЖА НАД 1 МИЛИОН ЗА СЕБЕ СИ? НЕМЦОВ ЗАПОЗНАВА ХОДОРКОВСКИ С БЪДЕЩАТА МУ ЖЕНА, КОЯТО ПО ТОВА ВРЕМЕ Е РАБОТЕЛА КАТО ДИРЕКТОР В СВЕТОВНАТА БАНКА(А ТАМ Е ЦРУ) - МИРИШЕ НА ТЪРГОВИЯ В ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ! ПРОСТИТУТКАТА МУ Е СВЪРЗАНА С УКРАИНСКИТЕ НЕОФАШИСТИ! БРАТЪТ НА УБИЕЦА НА НЕМЦОВ Е В УКРАИНСКИ ЗАТВОР! НЕМЦОВ Е ЕВРЕИН, А ШЕФЪТ НА ПРОСТИТУТКАТА МУ СЪЩО Е ЕВРЕИН.

90

Анонимен

преди 2 години

Хаххаха Немцов беше убит именно от западните си поръчители, защото като поредния некадърен либерал , си мислеше, че ще направи преврат в Русия. Ама, сега си лежи на студеничко коПЕленцеТ0 хахахах

fallback