Снимка: архив, БГНЕС

"Няма да позволим Русия да заобикаля санкциите, като изисква рубли за доставките й на петрол и газ", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. След края на срещата на върха на НАТО той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия, предаде БНР.

Байдън заяви, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл.

"Мисля, че Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е много по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. Затова се надявам, че няма да се ангажира с нея", заяви Байдън.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на страната е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната.

Според Макрон Китай би могъл да е единствено посредник, който внася умереност и изрази надежда, че няма да участва в ескалация. Същевременно той подчерта, че не очаква преговорите за примирие в Украйна да дадат резултат в следващите часови или дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase