Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев съобщи, че Полша е блокирала банковите сметки на посолството на основание, че средствата в тях може да бъдат използвани за финансиране на терористична дейност или пране на пари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Oще по темата
"Нашите сметки са блокирани по решение на министерството на финансите и прокуратурата на Полша", каза Андреев в ефира на Първи канал на руската държавна телевизия. Като причина било посочено, че парите "от сметките може да бъдат използвани за изпиране на незаконно придобити средства или финансиране на тероризъм".

Вчера полското министерство на външните работи обяви, че гони 45 руски дипломати, заподозрени, че работят за разузнаването на Русия. Тя определи обвинението като безпочвено, припомня БТА.

Помолен да коментира експулсирането на дипломатите и това дали сметките на посолството са запорирани, полският премиер Матеуш Моравецки заяви: "Мога да кажа само в общи линии, че се занимаваме със замразяване на средства на Русия."

Полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач отбеляза, че неговата страна не изключва възможността да бъде изгонен и самия Сергей Андреев, въпреки че такова решение все още не е взето.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира вчерашното решение, като каза, че броят на дипломатите, които Полша възнамерява да експулсира, съответства на броя на хората, които в момента работят в руското посолство във Варшава.  

Отношенията между Русия и централноевропейските страни, които са били част от сферата ѝ на влияние, отдавна са обтегнати, но конфликтът в Украйна значително увеличи опасенията и подозрителността към намеренията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 години

Maй ке се трепат. Това да гониш посланника - води до вие на нас - ние на вас. По силатана СИВ - руснаците знаят до копейка къде какви военни бази в Полша има. За какво им е на Полша да се тепат. Те май трябва да връщат немски територии барабар с Вроцлав, които Сталин е дръпнал от Германия и ги е предал на Полша. Полякът ябълкя, половин глава кромит и дрбен картоф за Русия нама да изнесе.

54

Анонимен

преди 2 години

Вие от ЕС и САЩ съвсем изкрейзихте! Президентът на САЩ, човек на 78 години, легнал следобяд да поспи, та да възстанови силите си, събудил се и пуснал новината: Путин ще пусне в действие химико-биологично оръжие! Досущ като Саддам Хюсеин! И ще свика съвещание на световните ръководители, на което да решат участта на Путин: обесване или чрез ток като в САЩ! Сега пък поляците: руснаците ще аварират в Украйна АЕЦ! Чакайте бе, нали Русия ще завладява Украйна и й трябва там ток! Не бе, отговаря актьор

53

Наивник

преди 2 години

Ха,дано ! А нашата кога ще го последва ?! Много взе да плюе наляво и надясно,а още пове че да заплашва -това ли е работата на посланика ?! Да си ходи !!!

fallback