Снимка: БГНЕС

Реформаторът Анатолий Чубайс е напуснал поста специален представител за връзките с международните организации на президента Владимир Путин, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, който е запознат с темата.

Чубайс е напуснал Русия и няма намерение да се връща, добавил източникът, пожелал да остане анонимен.

Либералът е най-високопоставената фигура, напуснала поста си, след като Русия започна в Украйна "специална военна операция", както я нарича, посочва Ройтерс, цитирана от БНР.

Чубайс, който преди години бе шеф на кабинета на президента Борис Елцин, бе назначен за специален представител на Путин през 2020 г., след като подаде оставка като шеф на държавната фирма "Роснано", която управляваше от 2008 г.

Много руснаци обвиняват Чубайс, че Русия е позволила на малка група олигарси да забогатеят по време на приватизацията през 90-те години на XX век, когато милиони руснаци живееха в бедност и насред икономически колапс и криза.

През последните години той продължаваше да зове за икономически реформи и бе сред най-високопоставените либерали в правителството на Русия.

Чубайс предупреди през 2010 г., че възходът на фашизма е най-голямата заплаха за Русия, която може да доведе страната за разпад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase