Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Антируските санкции задълбочават световната продоволствена криза. Заради поскъпването на горивата и торовете европейските фермери стачкуват, цените на храните по магазините растат, рафтовете се опразват, пише в. "Росийская газета".

Санкциите срещу Русия удрят не само Европа и САЩ. Под удар се озоваха голям брой небогати страни от Африка и Латинска Америка, практически изцяло зависещи от доставките на руски торове. Поскъпването на ресурсите за селското стопанство ще накара производителите да пестят от покупката им, което ще намали реколтата, а това на свой ред ще вдигне още повече цените, прогнозира Евгения Серова, експерт по аграрната политика.

Oще по темата
А замразените доставки на ваксини за животни в Русия ще влошат епизоотичната ситуация не само във федерацията, но и в Европа - птичият грип например не познава граници, добавя тя. В този план по-мъдри от другите излязоха онези международни продоволствени корпорации, които въпреки исканията на своите власти не замразиха доставките на семена и агрохимични вещества в Русия. Защото, намалее ли реколтата в Русия, страната ще свие износа на зърно и друга продукция, а това крие риск от недостиг на храни за цялото население на планетата, допълва московският официоз, като се позовава на в. "Уолстрийт джърнъл".

Конфликтът между Москва и Киев ще предизвика гладни бунтове в Африка. На континента ще избухне криза с доставките на зърно, торове и горива, предрича "Независимая газета".

Продължаващата спецоперация на Русия в Украйна тревожи световната общественост в контекста на проблема с продоволствената сигурност, засягащ особено Африка и по-специално северните й региони, зависещи от украинското и руското зърно. Според Асошиейтед прес големите зърнопроизводители като САЩ, Канада, Франция и Аржентина няма бързо да увеличат доставките, а ще изчакват по-високи цени. Готовност да вдигнат доставките сега имат само Австралия и Индия. Фермерите не са наясно кога ще приключи руско-украинският конфликт и не са сигурни трябва ли да си променят плановете за посев на пшеница и слънчоглед.

Очаква се тази година мащабната суша в американския Запад да продължи; едва ли ще се промени към по-добро и африканският климат. Това създава нови рискове за вносителите на храни като Иран, Етиопия, Ливан, Пакистан и Египет. Големи трудности ще имат по-специално Тунис и Мароко, силно зависещи от руски и украински доставки. Неизбежно ще има глад в Южен Судан. Плачевна е ситуацията в Мали. Алжир, Сенегал и Кот д'Ивоар вече отпускат дотации за основните храни, което ще подпомогне населението, но в дългосрочна перспектива ще намали шансовете за икономически растеж, добавя "Независимая газета".

Цените на пшеницата през март чупят рекорди. Макар и слезли под върховите стойности от първото десетдневие, те все още двойно надхвърлят средните нива от миналия десетгодишен период, отбелязва "Известия".

На фона на руската спецоперация в Украйна ситуацията остава неясна. Двете страни заедно осигуряват към 40 на сто от световния износ на пшеница, но участието им като ключови играчи в този аграрен сезон е под въпрос. Селскостопанските земи в Украйна станаха бойно поле и вероятно десетки хиляди хектари тази година няма да са годни за стопанска дейност.

Основният проблем там обаче е липсата на горивно-смазочни материали. Голям дял от дизеловото гориво за украинските селскостопански машини идваше от чужбина, а 75 на сто от вноса се падаше на Русия. Сега украинският дизел почти със сигурност ще отива за въоръжените сили и националистическите батальони. Износът на селскостопанска продукция от Украйна тази година може да се свие с 50 и дори 100 процента, дори ако бойните действия приключат в най-близко бъдеще.

Междувременно Русия наложи по-строги ограничения върху износа на пшеница, а перспективите за реколта не са ясни. Поради растящите цени на горивата и торовете руските фермери, ако не получат сериозна държавна подкрепа, най-вероятно ще водят предпазлива посевна кампания. Твърде малка изглежда вероятността Русия да изнесе тази година над 40 милиона тона зърно. Към несгодите на световния селскостопански сектор се прибавят и прогнози за лоша реколта в още две големи зърнени държави - САЩ и Китай, допълва "Известия".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

OOoха мамашааа

преди 2 години

До Точка У Каквото искаш разбирай - ПУТИН ТИ ГО НАПРАВИ!!!!!!!!!!!!!

52

ууу

преди 2 години

Пътят към Златния милиард:Първа степен - Ковид - слабо ефективен. Втора степен - локална война - икон. криза, глад - ефективно. Трета степен - световна война - супер ефективно - само маййммуни ....

51

Айде бе

преди 2 години

Да си гледат смотаната държава и агресивно правителство, съсипаха хората в Украйна, правили прогнози - прогнозите са : в Москва свърши нурофена, липсата на основни съставки от западни фирми (щот тия нищо не произвждат) ще фалира дребните фирми от ХВПто, да му мислят. Не били виновни за агресията - дали ? Половината подкрепят измишльотините на чичката.

fallback