Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, независимо от това в какъв формат ще бъде проведена срещата, предаде Франс прес.

"Вярвам, че без тази среща е невъзможно да разберем напълно какво би накарало Русия да сложи край на войната", каза Зеленски в интервю за украинската медия "Суспилне".

Зеленски, който се придържа към разбирането, че "без преговори няма да спрем войната", на няколко пъти призова за среща с Путин, отбелязва Франс прес.

Президентът на Украйна твърди, че Русия се стреми да „унищожи“ страната му. По думите му Москва иска Украйна да „предаде“ Харков, Мариупол и Киев, като добави, че нито хората в тези градове „нито аз, като президент, не можем да направим това“.

Още по темата
Преди полунощ в понеделник вечер Зеленски заяви, че всяко важно решение за страната ще бъде взимано чрез референдум.

Зеленски призова вчера европейските лидери да прекратят всякаква търговия с Русия.

"Няма евро за окупаторите. Затворете всичките си пристанища за тях. Не им изнасяйте своите стоки. Откажете енергийните ресурси. Настоявайте Русия да напусне Украйна", казва той във видеообръщение.

Близо 3,5 милиона украинци вече са избягали от родината си след нахлуването на Русия. Поне 10 милиона души са напуснали дома си в страната и са се преселили на друго място в нея, сочат данните на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase