Снимка: БГНЕС

Повече от 17 милиарда долара глобални активи – включително офшорни банкови сметки, яхти, частни самолети и луксозни имоти в Лондон, Тоскана и Френската Ривиера – са свързани с 35 олигарси и руски служители, за които се твърди, че имат тесни връзки с Владимир Путин .

Guardian, работейки в партньорство с Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция и други международни новинарски организации, разкрива това в текущ проект за проследяване на богатството на най-мощните руски оператори.

Руският проект за проследяване на активи ще започне с фокусиране върху списък от 35 мъже и жени, посочени миналата година като предполагаеми помощници на Путин от затворения опозиционен лидер Алексей Навални. То ще регистрира активи извън Русия, където отчетните партньори са видели доказателства, свързващи ги с тези лица.

Организацията на Навални писа до западните правителства с молба имената в нейния списък да бъдат разгледани за санкции и оттогава всички, освен едно, бяха в черния списък от САЩ, ЕС, Обединеното кралство или Канада.

Имената включват четирима от най-богатите олигарси, плюс ръководители на контролирани от държавата компании, видни телевизионни оператори, шефове на шпионски агенции, министри, политически съветници и регионални управители. Те бяха прочетени в Конгреса на САЩ от депутати, които искат по-строги наказания за руския елит, и в британския парламент от говорителя по външните работи на Либералдемократите Лейла Моран.

"Приятелите на Путин трябва да бъдат обект на възможно най-строгите санкции сега, защото именно чрез тях Путин и неговото вътрешно обкръжение пазят богатството си. Ако вървим след негови сътрудници, ние тръгваме след него. Всъщност ние сме доста уникално поставени да го направим, защото те избират Лондон. Те живеят тук: за тях това е "Лондонград", заяви тя пред парламента.

Руският инструмент за проследяване на активи е идентифицирал имоти или парцели земя в Обединеното кралство – на обща стойност повече от половин милиард долара – които са свързани чрез компании, тръстове или роднини с четири водещи фигури в списъка на Навални: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска и Игор Шувалов . The Guardian ще докладва за тези констатации през следващите дни.

Досегашното проучване показва доказателства, повечето от които датират от 2020 г. до момента, че имената са свързани с повече от 145 актива, състоящи се от 35 имения, 43 апартамента и 27 други недвижими имоти. Седем яхти, плюс 11 частни самолета и хеликоптера, на обща стойност 2 милиарда долара, са идентифицирани като свързани само с шест лица.

Някои от активите в тракера са в публичното пространство – включително имението на Дерипаска Белгрейв Скуеър в центъра на Лондон, което беше превзето от скуотъри миналата седмица, както и суперяхтите Dilbar, Lena и Amore Vero, свързани с олигарсите Усманов, Генадий Тимченко и Игор Сечин.

Други притежания са останали до голяма степен незабелязани или понякога са съществували в почти пълна тайна. Миналия месец Министерството на финансите на САЩ подчерта проблемите с непрозрачната собственост, като заяви: „Санкционираните олигарси и мощните руски елити са използвали членове на семейството, за да преместват активи и да прикриват огромното си богатство“.

Извън Обединеното кралство руският инструмент за проследяване на активи разкри:

Двадесет и шест актива очевидно са свързани с Дерипаска, за когото се твърди, че е любимият индустриалец на Путин. Те включват милиарди долари в акции, хотел в Австрийските Алпи, суперяхта, 60-метров кораб за поддръжка с хеликоптерни площадки и луксозни имоти в Лондон, Париж, Вашингтон и Ню Йорк, както и четири вили в Сардиния.

Два частни самолета – 65 милиона долара Gulfstream G650 и Bombardier Global Express – свързани с Шувалов, бивш първи вицепремиер на Русия, а сега председател на държавната корпорация за развитие. Шувалов е свързан и с три луксозни имота на обща стойност около 35 милиона долара, разположени в Залцкамергут, Австрия, Тоскана в Италия и Дубай, Обединените арабски емирства.

Имуществени холдинги, свързани със семействата на Николай Токарев, председател на контролираната от държавата тръбопроводна компания Транснефт, както и прессекретаря на президента Дмитрий Песков. Изглежда, че компаниите на Токарев притежават луксозни имоти на хърватския остров Лошин, известна гореща точка за богатите руснаци, докато фирмата Песков е свързана със скъп апартамент в Париж.

Много от по-малко известните активи се държат чрез фиктивни компании, базирани в офшорни секретни юрисдикции и доверителни фондове, което ги прави по-трудни за проследяване. Други са собственост на роднини или сътрудници на тези от списъка на Навални, което повдига въпроси относно източника на средства, използвани за придобиване на тези активи.

Те са проверени с помощта на доказателства, вариращи от публично достъпни източници, данни от офшорните бази данни за течове на Международния консорциум на разследващите журналисти, досиетата на FinCEN с доклади за подозрителни банкови транзакции и източници на човешки разузнавателни данни.

Тракерът служи като моментна снимка във времето и включва активи само когато репортерите са видели документални доказателства или друга надеждна информация, свързваща ги с Navalny 35. Някои притежания, свързани широко с определени олигарси, все още не са потвърдени.

Абрамович, Токарев, Песков и Шувалов все още не са отговорили на искания за коментар.

Говорител на Дерипаска каза: "Не е ясно как публикуването на този вид "инвентаризация на активи" може да служи на обществения интерес. Освен ако, разбира се, под "обществен интерес" имате предвид насърчаването на скуотъри да заемат частна собственост, както направиха с къща в Лондон, принадлежаща на роднини на г-н Дерипаска.

"Цялото имущество и активи, които притежава, са придобити по справедлив начин. Продължаващата медийна лудост, колкото и да е жалко, със сигурност не дава на никого правото да нарече г-н Дерипаска клептократ. Ловът на вещици в Русия, чийто жертва стана г-н Дерипаска, се ръководи изцяло от политически мотиви", добавя той.

Говорител на Усманов казва: "Целият капитал на г-н Усманов е изграден чрез успешни, понякога рискови инвестиции, както и чрез ефективно управление на неговите активи, което е същността на бизнеса. Следователно да се характеризира източникът на парите му като "непрозрачен" по своята същност е неправилно и уврежда репутацията на г-н Усманов като честен предприемач и филантроп."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase