Снимка: БГНЕС

Руската редакторка, която протестира срещу нахлуването на Москва в Украйна по време на държавно телевизионно предаване, казва, че напуска работата си, но няма да приеме предложението на Франция за убежище, наричайки себе си "патриот".

Марина Овсяникова, редактор на "Първи канал", нахлу в понеделник на снимачната площадка на вечерните новини "Время" с викове: "Спрете войната. Не на войната."  В ръцете си тя държеше табела с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната".

Тя беше задържана и московският съд бързо я глоби с 30 000 рубли (£220). Но въпреки че е освободена, тя може да бъде изправена пред по-нататъшно съдебно преследване, рискувайки години затвор според драконовските нови закони.

Пред телевизия France 24 от Москва тя сподели, че е "предала всички документи" за оставката си от "Първи канал". "Това е законна процедура", каза тя.

Овсяникова, която има две малки деца, казва, че е "разбила живота на семейство с този жест", като синът й е показал особено безпокойство.

"Но трябва да сложим край на тази братоубийствена война, за да не се превърне тази лудост в ядрена война", заявява тя. "Надявам се, когато синът ми порасне, ще разбере защо направих това."

Френският президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица предостави убежище или други форми на консулска защита на Овсяникова, заявявайки, че ще повдигне случая й с руския президент Владимир Путин.

Но Овсяникова каза пред германския Der Spiegel в интервю, публикувано в четвъртък, че няма да приеме предложението му и ще остане в Русия.

"Не искам да напускам страната ни", каза тя. "Аз съм патриот, синът ми - още повече. Не искаме да си тръгваме по никакъв начин, не искаме да ходим никъде."

Тя каза пред Der Spiegel, че е подготвила действието си сама, но посочи, че вярва, че много колеги й съчувстват. "Повечето хора, които работят за държавната телевизия, разбират много добре какво се случва. Те знаят твърде добре, че правят нещо нередно."

Овсяникова каза пред France 24, че някои от колегите й са подали оставка, но много от тях не са успели дори да искат. "Щастлива съм, че хората подадоха предизвестието си, но икономическата ситуация е много тежка и на хората им е много трудно да спрат работата си."

Активисти за свобода на печата извън Русия обвиняват държавната телевизия, че рисува силно изкривена картина на войната в опит да поддържа подкрепата за това, което Кремъл нарича "специална военна операция".

От друга страна в Украйна се появиха съмнения, че действията на Овсяникова не са искрени, а инсценировка от страна на Кремъл.

"Има много конспирации, които се появяват около мен. Че това не е истина, че съм наета от ФСБ или платена от Западните сили. Затова трябва да обясня на света - аз съм една обикновена руска жена, но не можех да остана безучастна след като Русия нападна Украйна. Знаех, че ако отида да протестирам на площада, ще бъда арестувана като всички останали", обяснява журналистката пред BBC.

"Половината плакат е на руски, другата половина - на английски. Исках да покажа на Запада, че някои руснаци са против войната", добавя тя.

Овсяникова разказва, че разпитът й продължил 14 часа, защото никой не вярвал, че тя е действала сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase