Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase