Снимка: БГНЕС

Разследване на BBC разкри нови доказателства за корупционните сделки, които помагат на Роман Абрамович на натрупа своето богатство.Собственикът на "Челси" печели милиарди, след като купува петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г.

Още по темата

Абрамович плаща около 250 милиона долара за "Сибнефт", преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г.

Адвокатите му твърдят, че няма основание да се твърди, че е натрупал много значително богатство чрез престъпност.

Руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство миналата седмица заради връзките му с руския президент Владимир Путин. Активите на Абрамович са замразени и е отстранен като шеф на футболния колос Челси.

Руският милиардер вече беше признат за виновен в съда на Обединеното кралство, за това, че е правил корупционни плащания, за да помогне за стартирането на сделката със Сибнефт. Той беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г.

Абрамович спечели делото, но описа в съда как първоначалният търг на "Сибнефт" е бил нагласен в негова полза и как той е дал на Березовски 10 милиона долара, за да се изплати на служител на Кремъл.

BBC Panorama се е сдобила с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия.

Информацията е предоставена на медията от поверителен източник, който казва, че е била тайно копирана от файлове, съхранявани за Абрамович от руските правоприлагащи органи. BBC не може да потвърди това, но проверките с други източници в Русия са подкрепили много от подробностите в документа от пет страници.

В него се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със "Сибнефт" - твърдение, подкрепено от руското парламентарно разследване от 1997 г. В документа се казва още, че руските власти са искали да обвинят Абрамович в измама.

"Разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама... от организирана престъпна група", пише в доклада.

BBC проследява бившия главен прокурор на Русия, който разследва сделката през 90-те години.

Юрий Скуратов не знае за секретния документ, но независимо потвърждава много от подробностите за продажбата на "Сибнефт".

"По принцип това беше измамна схема, при която тези, които участваха в приватизацията, образуваха една престъпна група, която позволи на Абрамович и Березовски да измамят правителството и да не плащат парите, които тази компания наистина струваше", казва той.

Документът също така предполага, че Абрамович е бил защитен от бившия руски президент Борис Елцин.

В него се казва, че досиетата на правоприлагащите органи за Абрамович са били преместени в Кремъл и че разследването на Скуратов е било спряно от президента. "Скуратов подготвяше наказателно дело за конфискация на "Сибнефт" въз основа на разследването на нейната приватизация. Разследването беше спряно от президента Елцин... Скуратов беше освободен от длъжността си", пише в документа.

Скуратов беше уволнен след пускането на секс лента през 1999 г. Той казва, че това е било нагласено, за да дискредитира него и неговото разследване.

"Цялото това нещо очевидно беше политическо, защото в моите разследвания се доближих много до семейството на Борис Елцин, включително чрез това разследване на приватизацията на Сибнефт", обяснява той.

Абрамович остана във вътрешния кръг на Кремъл, когато Владимир Путин дойде на власт през 2000 г.

Документът съдържа подробности за друг фалшифициран търг две години по-късно, включващ руска петролна компания "Славнефт".

Абрамович сключва партньорство с друга фирма, за да купи "Славнефт", но конкурентна китайска компания планира да предложи почти два пъти повече пари. Много влиятелни хора - от Кремъл до руския парламент - щяха да загубят, ако китайците спечелят търга.

В документа се казва, че член на китайската делегация е бил отвлечен, когато са пристигнали в Москва за търга.

"CNPC, китайска компания, много силен конкурент, трябваше да се оттегли от търга, след като един от нейните представители беше отвлечен при пристигане на летището в Москва и беше освободен едва след като компанията обяви своето оттегляне", пише в документа.

Историята с отвличането е подкрепена от независими източници, които не са знаели за документа.

Владимир Милов беше заместник-министър на енергетиката на Русия по време на продажбата на Славнефт. Той не коментира историята с отвличането, но казва, че висши политически фигури вече са решили, че партньорството на Абрамович ще спечели търга.

"Казах, вижте, китайците искат да влязат и искат да платят много по-висока цена. Отвърнаха ми, че няма значение, да мълча, че не ми е работа. Вече е решено. "Славнефт" отива при Абрамович, цената на китайците ще бъдат намалена някак си", разказва той.

Няма предположение, че Абрамович е знаел нещо за заговора за отвличане или е имал роля в него.

Адвокатите му казват пред BBC, че твърдението за отвличането е "напълно необосновано" и той "не знае за подобен инцидент".

Различни фракции се борят за контрол над Славнефт и има широко разпространена опозиция срещу китайската кандидатура.

Каквато и да е причината за китайското оттегляне, партньорството на Абрамович беше единствената останала оферта на масата. Той купува "Славнефт" на ниска цена.

Адвокатите на Абрамович казват, че твърденията за корупция в сделките със "Славнефт" и "Сибнефт" са неверни и той отрича, че е бил защитен от Елцин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase