Снимка: БГНЕС

Великобритания замрази активи на седем руски бизнесмени - Роман Абрамович, Игор Сечин, Олег Дерипаска, Андрей Костин, Алексей Милър, Николай Токарев и Дмитрий Лебедев. Всички олигарси бяха добавени в списъка със санкции на страната.

"Не може да има сигурни убежища за онези, които са подкрепили жестокото нападение на Путин срещу Украйна", заяви премиерът Борис Джонсън. "Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници."

Заради санкциите 55-годишният Абрамович, който миналата седмица обяви, че се разделя с Челси след близо 20 години като собственик на лондонския клуб, сега няма да може да продаде клуба. Санкциите върху Абрамович могат да имат пагубно влияние върху "сините".

Секретарят по културата, Надин Дорис, написа в Twitter. "Нашият приоритет е да държим под отговорност онези, които са дали възможност на режима на Путин. Днешните санкции очевидно имат пряко въздействие върху "Челси" и неговите фенове. Работихме усилено, за да гарантираме, че клубът и националната игра няма да бъдат ненужно засегнати от тези важни санкции."

"За да гарантираме, че клубът може да продължи да се състезава и работи, ние издаваме специален лиценз, който ще позволи да се изпълняват срещите, да се плаща на персонала и на съществуващите притежатели на билети да присъстват на мачове, като същевременно лишаваме Абрамович да се възползва от собствеността си върху клуба."

"Знам, че това носи известна несигурност, но правителството ще работи с лигата и клубовете, за да продължи футболът да се играе, като същевременно гарантира, че санкциите ще ударят предвидените. Футболните клубове са културни ценности и основата на нашите общности. Ние сме ангажирани да ги защитим."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase