Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Военната операция в Украйна е на път да създаде своеобразна вътрешна Република Сръбска с руското население, което е в североизточните, източните и югоизточните райони. Целта на Русия е да отдели и да направи вътрешноконтинентална тази част на Украйна, която се смята за прозападна, и да я откъсне от Азовско и Черно море. Идеята на Русия е да бъдат създадени определен брой републики в тази част на Украйна и да се получи повторение на Република Сръбска или Дейтънското споразумение, което ги създаде. Това каза Николай Кръстев, журналист и експерт по въпросите на Балканите, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Оттук нататък Русия ще цели създаването на тези своеобразни т.нар. народни републики, които да обедини в едно общо формирование, което да й бъде като зона, която да е граница между нея и останалата част на Украйна и света.

"От тази позиция можем да кажем, че Русия гони някакъв тип боснизация в Украйна, за да може да си създаде пространство, което да я отделя”.

Още по темата

Относно ситуацията в Босна и Херцеговина събеседникът посочи, че след като започна последната фаза на изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, това е ясен сигнал, че страната тръгва по надолнище и не се знае къде и как може да свърши този процес.

"Босненското председателство е блокирано и не може да работи заради изтеглянето на сръбските представители”.

Национализмът, непреодолените проблеми, които наблюдаваме в Босна и Херцеговина след края на войната от 1992-95 г., напрежението, което стои в латентен характер - това са фактори, които влияят на това днес в Босна и Херцеговина да има недоверие и сложна комуникация.

В Босна и Херцеговина предстоят избори и е много важно кои сили ще надделеят – дали националистите в сръбския блок, дали опозицията, която започна да сменя кметовете на Милорад Додик в най-големите градове, при бошняците също е интересно какво ще се случи, подчерта събеседникът.

Руският фактор много сериозно подпомага процеса на засилване на вътрешната дезинтеграция. Руският посланик в Сараево само преди няколко месеца, когато започваше изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, попита какво толкова лошо има Република Сръбска да е с повече автономия и да се върне към онова положение, в което е била  към 1995 година преди да влезе в състава на Босна и Херцеговина, каквото е вътрешното разпределение.

"Русия играе деструктивна роля, която създава напрежение и не води към позитивно развитие на процесите в страната”, смята Кръстев.

Мини балканската обиколката на германския външен министър започна от Босна и Херцеговина, защото тя е болният човек на Западните Балкани.

EUROFOR засили присъствието си с близо 500 войници и това е сигнал и дългосрочен ангажимент, че Европа няма да изостави Босна и Херцеговина, защото на никого не му е нужен нов фронт.

"Русия има интерес да се отворят отново босненският и косовският въпрос, а руското влияние на Балканите е доста сериозно. Връзките на Милорад Додик и Путин са директни и вече не минават през Белград”, допълни гостът.

Още за събитията в Босна и Херцеговина и отношението на Сърбия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase