Снимка: БГНЕС

Украйна се съгласи на трети кръг от преговори в понеделник с Русия относно нахлуването на Москва в страната, съобщават световните агенции, цитирайки украинския преговарящ Давид Арахамия (лидер на лидерът на парламентарната група на управляващата партия „Слуга на народа“), който обяви новината чрез публикация във "Фейсбук" тази вечер.

Преговарящите от Киев се съгласиха да се срещнат с руските си колеги, въпреки че обвиниха руските войски в нарушаване на прекратяването на огъня в пристанищния град Мариупол в събота сутринта.

Предишните два преговорни кръга тази седмица, включително договореностите за хуманитарни коридори, не дадоха никакъв видим резултат, припомня БНР.

Предходните преговори бяха прекъснаха в четвъртък без постигане споразумение. Руските официални лица заявиха, че настояват Украйна да признае анексирането на Крим от Русия, независимост на контролираните от сепаратистите райони Донецк и Луганск и "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, което вероятно ще означава смяна на правителството.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче отхвърли тези искания. Той поиска прекратяване на огъня и хуманитарни коридори, за да могат цивилните да напуснат обсадените градове.

Междувременно руската армия възобнови днес привечер настъпателните операции в района на източните украински градове Мариупол и Волноваха, съобщиха от руското министерство на отбраната, съобщава агенция ТАСС.

С това приключи опитът повече от двеста хиляди мирни жители да бъдат изведени в безопасност от двата града, подложени от пет дни на блокада и обстрел.

Днес сутринта руската и украинската страна договориха временно затишие, докато се осъществи евакуацията.

Артилерийският обстрел обаче продължи - украинските власти обвиниха за това руската армия. От своя страна, руският военен говорител Игор Конашенков хвърли вината за провала на евакуацията върху украинската страна.

Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл в събота, за да обсъди Украйна, каза неговият говорител, след като Израел предложи да посредничи между Москва и Киев.

"Премиерът Нафтали Бенет току-що приключи среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин. Срещата продължи около два часа и половина", се казва в изявление от кабинета на израелския премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase