Снимка: БГНЕС

Докато военната машина на Владимир Путин унищожава човешки животи в Украйна, а санкциите носят тъмни дни на руската икономика, опонентите търсят знаци, че обикновените хора или елитът може да са готови да се обърнат срещу президента.

Някои руснаци, включително тези, които имат много за губене, се изказаха против инвазията. Всяка вечер в Русия има антивоенни протести, а около 6000 души арестувани.

Въпреки това анализаторите казват, че е малко вероятно признаците на несъгласие да засягат Кремъл. Протестите не са огромни и почти няма шанс близкият кръг на Путин - шефове на военните, охранителните и шпионски служби, които познават президента от десетилетия, да заговорят за отстраняването му.

Приблизителните 116 милиардери на Русия са загубили повече от 126 милиарда долара, откакто парламентът призова Путин да признае двата подкрепяни от Кремъл сепаратистки региона в Източна Украйна на 16 февруари, съобщава Forbes. И все пак, въпреки огромните загуби, бизнес елитът също не е в позиция да предизвика Путин.

"Елитът е в абсолютен шок. Нито един от плановете им не е бил бизнесът им да се провали и те да се окажат като потенциални обвиняеми в Хага (Международния наказателен съд)", казва Абас Галямов, автор на речи, превърнал се в политически анализатор, пред The Times. "Но би било погрешно да очакваме някакви ходове от тях. Елитът винаги се е страхувал от Путин, но сега се страхува още повече от него. Ако той е готов да бомбардира Киев, той е готов и да ги затвори, а и не само това. Всички знаят за килиите за изтезания. Не са останали герои."

Олег Дерипаска, Михаил Фридман и Олег Тинков, трима руски милиардери, призоваха за прекратяване на конфликта. Фридман, основател на Alfa Bank, най-голямата частна банка в Русия, каза, че "войната никога не може да бъде отговор", докато Дерипаска, метален магнат, също призова за мир.

Тинков, основателят на банка Tinkoff, заяви: "В Украйна всеки ден умират невинни хора. Това е немислимо и недопустимо!"

Ръководителят на руска делегация на конференция на ООН за климата в Париж се извини за инвазията. Олег Анисимов каза на колегите си в неделя, че не е видял "никакво оправдание за атаката срещу Украйна".

Повече от милион души са подписали петиция срещу войната, докато известни личности, журналисти и учители изразиха възмущение от кампанията в Украйна - страна, където много руснаци имат приятели или семейства. "Животът е толкова крехък и безценен, това е дар от Бог и никой няма право да го отнема", каза Инеса Рахманова, художник, който беше арестуван на протест в Москва в неделя.

За милиардерите изказването срещу Путин може да бъде последно усилие, за да гарантират, че могат да поддържат активите си на Запад, включително луксозни яхти и имоти. Много от децата им учат или живеят в Америка или Европа.

"Най-големите олигарси в Русия прекрасно разбират, че ще трябва да се дистанцират изрично от военните начинания на Путин, ако искат някога да имат бъдеще на Запаз", казва Елизабет Шимпфьос, автор на книгата "Богати руснаци". "Те отчаяно искат нещата да бъдат обърнати, доколкото е възможно."

Войната бе шок не само за бизнес елита, но и за политически анализатори, чиято работа е да съветват правителството. Андрей Кортунов, ръководител на руския съвет по международни въпроси, който е близък до външното министерство, каза, че е посъветвал Москва да не нахлува, за да принуди НАТО да се оттегли от границите на Русия. "Не вярвах, че тази война е възможна", споделя той. "Но те решиха, че военната операция е неприятна, но все пак най-подходящата форма на реакция."

Трудно е да не се разбере в Москва, че страната отново се оттегля зад желязна завеса. На фона на забраните на авиокомпаниите, дори пътуването до Москва е логистичен кошмар. Освен заради ограниченията, наложени по време на пандемията, Русия не е била толкова откъсната от Запада от съветската епоха.

Тъй като военните действия ескалират, Съединените щати вчера посъветваха своите граждани да напуснат Русия. Москва също така ограничи Facebook и Twitter, изостряйки усещането за задълбочаване на изолацията. "Вероятно е време да планираме да си тръгнем", каза един протестиращ, който поиска да не бъде идентифициран. "Как можем да отведем децата си тук сега?"

Въпреки протестите има и подкрепа за войната. "Ако не бяхме атакували, Украйна щеше да хвърли ядрени бомби върху нас", казва Тамара, пенсионерка, повтаряйки пропагандата на държавните медии.

Телевизиите, управлявани от Кремъл, не са показали кадри от падането на руски ракети върху украинските градове. Те също така настояват, че няма цивилни жертви.

Галямов казва, че Путин ще бъде в опасност само ако елитът усети, че е загубил подкрепата на службата за сигурност и избухнат големи протести. "Ако почувстват, че е отслабнал достатъчно, те ще го предадат, ако са сигурни, че могат да направят това безопасно. Без съмнение. Те вече не са лоялни. Но това е изключително малко вероятно да се случи през следващите няколко години."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase