Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Поискана оставката на Стефан Янев не беше изненада, съгласен съм и с трите мотива на премиера за отстраняването на Янев. Когато искаш да защитаваш националния интерес встрани от своите съдружници от ЕС и НАТО и твърдиш, че България има самостоятелен интерес, това се различава от политиката на правителството и трябва да се носят последици", коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "България сутрин".

Според Свинаров постът на военен министър е граждански и човек, който дълги години е работил като кадрови военен, много трудно може да разгледа нещата от друга посока.

"Променената България има нужда от променени критерии, а не от политици, които твърдят, че "Волга"-та е по-хубава от Мерцедес"-а. Когато имаш противоречия в политиката, рискът е по-голям, отколкото да назначиш достатъчно кадърен човек, който да следва определяната от МС външна политика на България", подчерта Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че цялата система за сигурност трябва да намери начин да не бъдем поставяни под риск от ядрена атака.

"Страхът е още от организирането на НАТО в годините след ВСВ. Ако живеем в този страх, няма да имаме необходимото спокойствие на цивилизация през века. Политиката на новия военен министър категорично трябва да следва политиката на правителството. Защитата на националните интереси не бива да бъде встрани от нашето членство в НАТО и ЕС", каза още Свинаров.

Армията продължава да бъде скъпо удоволствие и има нужда от повече ресурси, стана ясно още от думите му. А ако искаме да имаме армия, която да окаже първоначална защита, трябва да увеличим ресурса за отбрана, категоричен е Свинаров.

Според него бомбоубежищата у нас имат нужда от сериозен ремонт.

"В момента и двете държави, особено Путин, търсят изход от ситуацията. Това трябва да стане при условията на дипломатически разговори. Държави, за които никой не е очаквал, се включиха в мощните санкции. Путин се самопритисна, може би не е очаквал мащаба на тези санкции. Надявам се, че силата на руския народ ще му помогне да намери сили отвътре, не вярвам да ги намери отвън", посочи още Свинаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

даааа

преди 2 години

Кинти си трябват за ремонт-действайте все още има кинти за облизване от джоба на народа.

40

Това е доказателство

преди 2 години

За България на власт са напълно НЕКОМПЕТЕНТНИ политици и управници НЯМАМЕ политически елит нито експерти и затова България е зле. Дори и със западна диплома и пари човека да е дори и от Харвърд не пречи да и пълен *** с екип от ***. Пълна неграмотност ОТЧАЙВАЩА глупост тези хора как сме ги турили избори да управляват пълно недоразумение са и жалки за посмесище. Ще станем известни като Държавата на глупциите

39

Анонимен

преди 2 години

Най-добре е да не си измисляме че някой ще ни напада. И Турция е в НАТО пък Русия въобще не иска да я напада. Разразил се конфликт някъде и ние почваме да се вайкаме. Ама то не се отнася за нас. Ние сме миролюбива страна. Работливи сме, но сме бедни, и никой не се занимава с нас. Да си гледаме мира и рахатлъка. Кат се бият да си правят сметката.

fallback