Кадър: YouTube

"Във всички градове на Русия започнаха протести. Присъединете се!" Това се казва в призив на руски език, разпространяван в социалните мрежи.

Посочва се, че целият свят се вдига срещу войната в Украйна. „Да излезем всички масово на улиците. Време е да свалим царя, който вече започна да заплашва с ядрено оръжие, радиацията от което след това ще дойде в Русия и в Беларус“, се казва в призива.

Още по темата
„Излезте на улиците още сега, спрете смъртта на нашите деца, спрете кръвопролитието. Повикайте със себе си приятели, роднини, съседи, излезте масово“, пише още в апела.

В няколко точки се привеждат различни възможни начини на протест, като: още сега всички да излезем на централния площад, окачете знамена на балконите с призиви: не на войната, създавайте изкуствения задръствания, пресичайки като тълпа пътя, не ходете на работа и обявете повсеместен бойкот, изтеглете всички си пари от сметките, иначе ще останете без нищо.

„Колкото повече сме, толкова по-трудно ще е да ни спрат. Да спрем ядрената война заедно! Да спрем Хитлер-Путин заедно. Заедно сме сила!“, се заключава с призива.

Още през уикендав Русия имаше много демонстрации на хора, противопоставящи се на военните действия. Полицията тогава задържа над 1700 демонстранти в 46 руски града.

Стотици хиляди хора протестираха срещу Русия в редица европейски градове, предаде Ройтерс.

Демонстрации се проведоха и в Западна Европа. Над 100 хиляди души се събраха в събот в центъра на Берлин, като издигнаха плакати с лозунги "Спрете войната", "Последната война на Путин", "До Украйна сме". Демонстрантите развяваха флаговете на Украйна и ЕС. В някои части на германската столица временно бе спряно движението на влакове и метрото.

Около 80 хиляди протестиращи срещу руската инвазия в Украйна се събраха и в Прага. Хиляди протестиращи се стекоха към центъра на Мадрид. Демонстрантите развяваха украински флагове и издигнаха плакати с лозунги "Мир", "Спрете Путин" и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase