Снимка: Pixabay/ WikiImages
fallback

Руският президент Владимир Путин вече два пъти отправи забулени заплахи за ядрена война. Откакто Русия нахлу в Украйна на 23 февруари, Путин предприе стъпки, за да напомни на света, че Кремъл има достъп до ядрени оръжия.

В неделя руският президент Владимир Путин обяви, че руските сили за ядрено възпиране преминават към висока бойна готовност в отговор на агресията на НАТО. "Западните страни не само предприемат неприятелски икономически действия срещу нашата страна, но и лидерите на големите страни от НАТО правят агресивни изявления за нашата страна", каза Путин в телевизионно обръщение. "Така че аз нареждам да преместим руските сили за възпиране към специален режим на дежурство."

На 23 февруари в изявление, обявяващо инвазията в Украйна, Путин каза на Запада да не се намесва в конфликта. Последиците от това, заяви президентът на Русия, "ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история". Експертите приеха това като завоалирано препратка към ядрена война.

Светът не е изпитвал подобна заплаха от десетилетия. VICE  разговаря с експерти по ядрено възпиране, за да зададе въпроса, който в момента е в главата на много хора:

Колко вероятна е заплахата от ядрена война с Русия? Колко вероятен е действителният ядрен обмен и какво точно означава силите за възпиране на Кремъл да са в повишена степен на готовност?

"Истината е, че някои ядрени оръжия винаги се държат в бойна готовност"

Спецификите на заплахата от Путин са неясни, но се случват в невероятен момент на нестабилност. Експертите, с които разговаря VICE, се съгласиха, че заплахите са уникални, но че Западът не трябва да реагира и трябва да се стреми да деескалира напрежението.

"Истината е, че някои ядрени оръжия винаги са в готовност", обяснява Ема Клер Фоли, старши сътрудник по политика и изследвания в Global Zero, организация с нестопанска цел, която се стреми да елиминира ядрените оръжия. Тя казва, че както САЩ, така и Русия имат междуконтинентални балистични ракети (ICBMS), които винаги са готови за изстрелване. "Тази заплаха е постоянна и има много кратко време за вземане на решение дали ще бъде извършена подобна атака."

И двете страни разчитат и на нещо, наречено ядрена триада: в допълнение към междинните балистични ракети, САЩ и Русия имат балистични ракети (SLBM) с подводници и стратегически бомбардировачи, способни да изстрелят ядрени оръжия в един момент. Но причината никой да не използва ядрено оръжие не е защото не е готов, а защото правителствата се страхуват от реалната възможност друга страна с ядрено оръжие да отмъсти – това е теорията зад ядреното възпиране.

Триадата е важна, защото ще позволи на въоръжените с ядрено оръжие държави да отвърнат на удара, ако единият крак на триадата бъде изваден. Това означава, че ако САЩ свалят всички силози на руските междуконтинентални баллистични ракети, страната все още може теоретично да отвърне на удара с бомбардировачи и подводници.

"Сега видяхме с Путин, че това не е оръжие, което използва, за да защитити собствената си страна. Това е оръжие, което използва, за да може да прави каквото си поиска с други страни"

За да разбере какво всъщност има предвид Путин, като приведе силите си за възпиране в повишена готовност, Фоли казва, че движението на тези подводници и бомбардировачи трябва да се следи внимателно през следващите дни. "Например може да има бомба, заредена в самолет, вместо да се съхранява отделно", обяснява тя. "Могат да бъдат изпратени още подводници, за да могат да атакуват, ако е необходимо."

За съжаление руското командване и контрол – процесът, чрез който Кремъл решава да използва ядрени оръжия – е най-вече мистерия. "Нивото на готовност на руските сили е много, много слабо разбрано на Запад", казва  Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени. "Но Путин очевидно използва това като ясна ядрена заплаха."

Тази информация също не е била напълно необходима от доста време. Студената война приключи преди повече от 30 години и оттогава се наблюдава бавна деескалация на ядреното напрежение. Но през последните пет години станахме свидетели на обрат: Русия работи върху нови видове ядрени оръжия, Америка разположи нов вид ядрена бойна глава за първи път от десетилетия, Великобритания заяви, че иска да създаде нови ядрени оръжия и различни споразумения за контрол на въоръженията са на парцали.

"Това е доста мрачно, в смисъл, че виждаме най-голямата ядрено въоръжена държава на планетата, която има лидер, който е готов да хвърли заплахи като тези и да предприеме военни стъпки, без да има пряка заплаха от НАТО или Съединените щати", обяснява Кристенсен. "НАТО не е ударил ядрената сабя изрично в лицето на Русия."

Вместо това Кристенсен отбеляза, че Путин използва заплахата от ядрена война, за да отговори на западните санкции и помощта за Украйна. "Това просто не е ниво на ядрената сигнализация", казва той. "Това не е ниво на заплаха, което трябва да бъде взимано под внимание като фактор. И все пак това не ме кара да се тревожа по-малко."

"Това е изключително опасна ситуация", на мнение е Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия,. "Сега видяхме с Путин, че това не е оръжие, което използва, за да защити собствената си страна. Това е оръжие, което използват за да може да прави каквото си искат с другите страни. Възпирането не се използва за защита на страната. Възпирането се използва с цел: "Ще правя каквото си искам с Украйна и вие просто ще можете да гледате".

Фин също смята, че би било изключително опасно НАТО да отговори чрез увеличаване на собствените си нива на възпиране. "Трябва незабавно да деескалираме ядрената реторика", казва тя. "Колкото по-висока е тревогата, вие се отваряте за грешки, инциденти и недоразумения... в дългосрочен план трябва да работим върху многостранното ядрено разоръжаване. Вече виждаме в продължение на почти десетилетие подкопаване на споразуменията за контрол на въоръженията, нарушаване на споразуменията за контрол на въоръженията, подкопаване на международното право, отхвърляне на многостранността и когато се оказвате в ситуации като тази, когато страните и лидерите смятат, че могат да правят каквото си искат и да получат махни го.”

Тъмната логика на теорията за ядрено възпиране предполага, че никой никога не би ударил първи с ядрени оръжия. Фин също така твърди, че подразбиращата се заплаха от ядрено унищожение няма да бъде използвана за конвенционална война. Но, за съжаление, това може да бъде голямо предположение. "Това е голямата слабост на ядреното възпиране", казва Фин. "Предполага се, че всеки е рационален."

Стивън Шварц, чуждестранен старши сътрудник в Bulletin of the Atomic Scientists, се съгласява с тази теория. "Мисля, че хората, които са били най-впечатлени от ядрените оръжия, казваха, че са запазили мира, че са предотвратили ядрена война",обяснява той. "Мисля, че те ще трябва най-малкото да прекалибрират аргументите си, ако не и да ги преосмислят изцяло. Позволяваме ли да бъдем матирани от ядрени оръжия и какво означава това за бъдещето на света и бъдещето на Русия и Европа?"

"Ако смятате, че е леко лудо, че Путин и Западът залагат живота на милиони мъже, жени и деца, за да се пазарят за съдбата на Украйна и бъдещето на управлението на Путин в Русия, вие просто може да сте скептик относно ядреното възпиране"

Другият факт е, че САЩ и други западни страни непрекъснато следят Русия за промени в нейната ядрена позиция. Ако нещо се беше променило, Путин не трябваше да го обявява по телевизията. Това, че го направи, казва нещо важно.

"Фактът, че той го обяви, е някак тъжен", казва за VICE News Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Мидълбъри и експерт по ядрени оръжия. "Путин се опитва да проектира власт и сплашване. Това не е толкова различно от сигнала за "лудия" Ричард Никсън през 1973 г., въпреки че Никсън не го е обявил. СССР сви рамене на гамбита на Никсън, а ние трябва да вдигнем рамене и на Путин."

Люис до болка осъзнава, че ядрените оръжия също са насочени към Русия. "Въпреки че, да, Путин може да убие милиони други хора, той не е глупав. Той също така знае, че Съединените щати, Обединеното кралство и Франция също притежават ядрени арсенали. Ето как изглежда възпирането", казва Луис.

Напрежението разкри и лудостта на ядрените оръжия.

"Сега, ако смятате, че е леко лудо, че Путин и Западът държат за заложници живота на милиони мъже, жени и деца, за да се пазарят за съдбата на Украйна и бъдещето на управлението на Путин в Русия, вие просто може да сте ядрен скептик", добавя Луис. "Присъединете се към нас, ние сме приятна група хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

184

Зоро

преди 2 години

Време е да спрат и да се изпраща оръжие от (демократична и хуманна) Европа.Поляците се навират в лаината.Забравиха колко милиона изби фашизма.Нека си препарат всички укр.фашисти.в Полша.Време е Путин да очисти всички тези некомпетентни евро политици . Предупреди че всяка. стана която се опита да го нападне с ядрено оръжие ще получи същото.Този Путин има много мъжество.Опълчисе на всички тези които тъпчат човечеството и убиват.Браво Аз съм за провокация от НАТО и да станем отново ниерденталци.,

183

До 201 недоразбрал

преди 2 години

Така като ти слушам глупостите най вероятно си на 25-30 години,а туризма че няма да има не те интересува че целият бургаски регион разчита на туризма.

182

Анонимен

преди 2 години

Не знам колко е куражлия Путин ,но източен поток 2 спира ,с да им е чистото на еврогрйовете

fallback