Снимка: БГНЕС
fallback

Никой не може да прогнозира докъде ще стигне атаката на Путин срещу Украйна - дали ще има ограничени цели или се стреми към окупация на цялата страна. Това е военна агресия, а не както бе обявено от руския лидер "специална операция", тъй като се нанасят ракетни удари по цялата територия на Украйна, засега по военни обекти. Това заяви ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

По думите му международната общност трябва да отговори с единна осъждаща позиция и да покаже на Русия, че не може да изполва военна сила през 21-и век.

Oще по темата
"Имаме акт на въоръжено нападение от Русия срещу Украйна - каквито и уверения да се правят, че няма опасност за цивилните граждани, са фактически смехотворни. Когато една държава използва оръжие срещу територията на друга държава, това е акт на агресия. Никой не може да гарантира как ще ескалира по-нататък военният конфликт."

Според Запрянов макар да има активни военни действия, трябва да се положат усилия, особено от ООН, за поддържане на диалога. Организацията също така трябва да предотврати разширяването на конфликта и превръщането му в многонационален. Определено може да се очакват нови санкции от западните сили срещу Русия, защото обявените до момента се отнасяха за етап, в който нямаше агресия, убеден е Запрянов.

Кредитът на доверие към Путин е много нисък, коментира Запрянов изказването на руския лидер, че не се стреми към окупация.

"Той доста излъга, вече доста време - първо твърдеше, че няма да пресече границите и няма да има агресия... Пускайки машината на войната, Путин много трудно би могъл да я управлява и зависи какъв ще бъде военният отговор на Украйна."

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

240

Анонимен

преди 2 години

Днес четох изказване на Лукашенко, че сутринта преди удара на Русия министерството на отбраната на Беларус се обажда в министерството на отбраната на Украйна, за да каже, че предстои нападението и да се обадят в Москва. Не са се обадили, което говори, че са се надявали на помощ от запад, ама няма.

239

Фактите

преди 2 години

Няма какво да се лъжем 5 са вероятните сценарии:1. Някакси се разбират и спират огъня с помощта на Китай, Индия и други неактивни играчи.2. Бърза победа за Русия и смяна на Зеленски. Вероятно раздробяване на Украйна.3. Преврат, на Зеленски. Вероятно ще запазят територията си.3. Дълга и тежка партизанска война. Вероятно изтегляне като на американците от Афганистан. Преврат на Путин.4. Ранен преврат на Путин и смяна на властта в Русия. Приключване.5. Световна война.Избирайте

238

сокол

преди 2 години

Пишат за "Змийски остров",че руснаците са избили 13 украински войници.Лъжа е.Живи и здрави са,нахранени,говорят по телефона със семействата си.Предали се доброволно. Но има изненади за укри-слуги на америка-чеченските бойци-снайперисти.Неуловими и жестоки.С Русия шеги не минават.

fallback