Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Украинският президент свиква резервистите, коалицията за санкции срещу Русия се разраства, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Володимир Зеленски е предупредил, че страната му може да е изправена пред екзистенциална заплаха, а към усилията за изолиране на руския президент Владимир Путин са се присъединили страни като Канада, Австралия и Япония.

Вестникът коментира, че в снощното си обръщение към нацията Зеленски е изключил възможността да бъде обявена обща мобилизация. Но решението за свикване на резервистите е още един признак, че Украйна се готви за възможен военен сблъсък със съседката си. До това развитие се стигна, след като Русия започна да прехвърля войски в Източна Украйна, коментира "Гардиън".

Oще по темата
Борис Джонсън е под натиск да засили санкциите срещу Русия, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че британският министър председател е обещал "залп" от санкции срещу Москва, но обявените от него мерки заради решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са се свели едва до пет банки и три физически лица.

"Индипендънт" посочва, че някои дори са нарекли обявените от Джонсън мерки "безлични". В друга статия изданието отбелязва по повод поведението на Китай в кризата, че Пекин поддържа тънък баланс между Русия и Запада, защото от една страна, подкрепя Москва, но от друга, не иска от кризата да пострадат отношенията със САЩ и ЕС.

САЩ и съюзниците обявиха санкции, след като руските войски влязоха в Източна Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че американският президент Джо Байдън е определил военното напредване на Москва като "началото" на инвазия, както и че обявените от него санкции срещу Русия са значителни, но не са най-тежките възможни. Байдън обаче предупреди, коментира вестникът, че може да последват и още.

Изданието допълва, че неяснотата около това какви ще са следващите действия на Путин е предизвикала сътресения на петролния и газовия пазар. В тази връзка "Вашингтон пост" отбелязва, че след решението на Германия да блокира въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" цената на синьото гориво в Европа е скочила с 10 процента.

Ще имат ли санкциите на Байдън възпиращ ефект за Путин в Украйна, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Байдън е обещал евентуални нови тежки санкции, но добавя, че те може и да нямат очаквания ефект, защото Путин е имал години на разположение да подготви някои сектори от нелиберализираната икономика на Русия за подобен развой.

С нахлуването на Русия в Украйна идва нова студена война, пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнъл" и отбелязва в нея, че американските и европейските санкции срещу Путин все още са твърде слаби.

В друга статия относно обявените от Байдън санкции срещу Русия вестникът коментира, че американският президент нарочно засега не налага по-тежки мерки, за да си остави лостове за въздействие върху Москва в случай на по-нататъшно изостряне на кризата.

Байдън наложи вълна от санкции на Русия заради "инвазията" в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е взел на мушка елитите, някои банки и суверенния дълг на Русия и е казал, че ще последват и нови мерки, ако настъплението на Путин продължи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Манафейко:

преди 2 години

Вярно захладня.

77

Цезар

преди 2 години

Удивлява ме голямата наивност на запада спрямо Русия. Путин винаги е лъгал нашите приятели от запада. И въпреки това някой от тях отивайки при джуджето само му помогнаха да се ориентира по добре. Спрямо агресивна Русия трябва да действат нашите приятели от ЕС, НАТО и другите западни съюзници начело със САЩ твърдо и безкомпромисно. Русия отдавна е решила да анексира двата района Донбас и Луганск,още когато окупира Крим.

76

Шебека Калеко

преди 2 години

При предишната мобилизация на резервисти , 2/3 от повиканите избягаха зад граница .Украйнците не искат да са пушечно месо заради американските интереси

fallback