Снимка: архив, БГНЕС

В. "Московский комсомолец" пише, че двете сепаратистки републики в Източна Украйна ще сключат отделни споразумения с Русия за двойно гражданство.

Според руския всекидневник подписаният вчера от президента Владимир Путин указ предвижда жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република да получат руско гражданство. Това обаче ще може да става "при установени от закона условия". Освен това между Русия и двете сепаратистки републики ще бъдат сключени допълнителни споразумения, регулиращи този въпрос, отбелязва "Московский комсомолец".

Още по темата
Изданието цитира чеченския лидер Рамзан Кадиров, според когото 21 февруари е станал "исторически ден". По думите му след Крим в "родните простори" ще се върнат ДНР, ЛНР и други територии. "Народите на ДНР и ЛНР най-сетне ще могат да отстояват своите права на международната сцена, да се борят за мир и ред на своята земя", казва Кадиров.

Интернет порталът "Фонтанка.ру" препечатва интервю за РИА Новости на бившия президент Дмитрий Медведев, понастоящем заместник-председател на националния Съвет за сигурност. Според него сега ще има санкции и заплахи, но Русия е преминала през такива неща и вече не се плаши. "Отново санкции, заплахи, политически натиск от различни страни. Безумни вопли и потоци дезинформация. Това всичко сме го минали и отдавна сме престанали да се боим. Ние имаме здрави нерви", казва той.

Медведев прогнозира, че сегашните опоненти на Русия "сами ще дойдат при нас с молба да се върнем към масата на преговорите".

В. "Известия" цитира украинското министерство на външните работи, че с действията си Москва грубо подкопава основите на международното право и Устава на ООН, а също нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В изявлението се посочва, че по разпореждане на президента Володимир Зеленски украинската дипломация полага всички усилия за избягването на въоръжен конфликт. Отбелязва се също, че външният министър Дмитро Кулеба е в постоянен контакт със западните си колеги за координиране на дипломатическите усилия за налагане на "твърди санкции срещу Руската федерация", пише "Известия".

Официозът "Росийская газета" цитира пост на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин в социалната мрежа "Телеграм". В него той заявява, че признаването на независимостта на двете сепаратистки републики в Източна Украйна и ратифицирането на договорите за приятелство с тях ще прекратят кръвопролитието там. Володин напомня, че днес долната камара на руския парламент ще се събере на пленарно заседание, за да ратифицира договорите. По думите му действията на Москва са единственият изход от задаващата се "хуманитарна катастрофа, в която виждаме как десетки хиляди бежанци, жени и деца са принудени да напускат своите жилища".

Любов Собол, активистка от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални", написа в "Туитър": "Значи ли, че Путин не признава Украйна за самостоятелна държава, а признава "ДНР" и "ЛНР"? Отговорът е: не. Това е само етап по пътя за присъединяването им към Русия".

А пост в същата социална мрежа на живеещия в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски гласи: "Много, много предсказуем Путин - ще загуби, но ще опита да убеди всички в победата си; ще заплати, но по-малко и за чужда сметка; ще поеме отговорност, но по-добре е тя да е върху други. А пострадалите ще бъдат руснаците и жителите на ЛНР/ДНР. И освен това - жалко, но вече нямаме приятели по нашите граници."
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase