Снимка: БГНЕС
fallback

Над 6 600 души, включително 2 436 деца, са напуснали Донецката народна република (ДНР) от началото на евакуацията към събота сутринта. Това бе съобщено от Министерството на извънредните ситуации на републиката, цитирано от руските медии.

Oще по темата

В петък ръководителите на ЛНР и ДНР Леонид Пасечник и Денис Пушилин обявиха евакуацията на жителите на републиките в Русия във връзка с нарастващата заплаха от военни действия. ДОНЕЦК, 19 февруари.

Отделно части на украинската армия обстрелваха  територията на ДНР от пет посоки. Това съобщиха от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня (СККК). Също така от представителствата на републиките в СЦКК съобщиха, че въоръжените сили на Украйна са обстреляли снощи над 10 населени места в ЛНР и ДНР.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин е подписал указ за обща мобилизация."Призовавам сънародниците, които са в запас, да дойдат във военните комисариати. Днес подписах указ за обща мобилизация", каза Пушилин в събота във видеообръщението си, цитиран от БГНЕС.

Ситуацията на линията на съприкосновение в Източна Украйна ескалира в четвъртък сутринта. В Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) те отчетоха най-активния обстрел от въоръжените сили на Украйна през последните месеци. Няма информация за загиналите, един цивилен е ранен, обстрелът е нанесъл щети на редица цивилни инфраструктурни съоръжения.

В петък американският президентът Джо Байдън заяви, че според него руския президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, съобщи Си Ен Ен. Байдън също така каза, че се наблюдава увеличаване на руската дезинформация, която може да бъде използвана като претекст за нахлуване в Украйна. В изказването си от Белия дом той заяви, че съобщенията, които са били предадени на руската общественост, че Украйна планира да извърши нападение в Донбас, нямат доказателства. Според него подобни твърдения противоречат на логиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Левтер

преди 2 години

Изобщо сравнение не може да има, между кремълския гном и Адолф.Недейте се излага!

49

Анонимен

преди 2 години

"...бегълците..." ----------------- Бяха уведомени със SMS, че стават "бегълци" в Русия. Взеха семействата на мъжете и ги емигрираха. Та...

48

Анонимен

преди 2 години

След корона измислицата почнаха да дървчат темата с Украйна.

fallback