Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия се готви да атакува Украйна в следващите дни. Той направи изявление в Белия дом след проведения телефонен разговор с лидерите на страните членки на НАТО, съобщава CNN.

"САЩ имат всички основания да смятат, че Русия ще нахлуе в Украйна през следващите дни“, заяви на извънреден брифинг Байдън. "Смятаме, че те ще се насочат към украинската столица Киев, град с 2,8 милиона невинни жители", добави той.

Американският президент заяви, че вярва, че руският му колега Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна. "Към този момент аз съм убеден, че той е взел решението си", каза Байдън .

"Ако Русия продължи с този план, г-н Путин ще е отговорен за катастрофална и ненужна война", категоричен е американският президент.

"Проведох два важни телефонни разговора за ситуацията в Русия и Украйна. Първият беше с представители на Конгреса, които представляват САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен заедно с вицепрезидента Камала Харис. Вторият беше с нашите съюзници в НАТО", подчерта държавният глава на САЩ.

"Москва изпраща фалшива информация към руското общество, като се опитва да го заблуди, че Украйна планира офанзива в Донбас. За това няма никакви реални доказателства и противоречи на логиката. Киев няма да предприеме каквито и да било военни действия в региона докато Русия трупа все повече и повече войски по границата", подчерта Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase