Снимка: архив, БГНЕС

Насилието в Украйна увеличава изгледите за война, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като изтъква засилването на артилерийския обстрел по фронтовата линия, отделяща Украйна от проруските сепаратисти.

Правителството в Киев и сепаратистите си размениха взаимни обвинения за нарушения на прекратяването на огъня по фронтовата линия в Източна Украйна, а американският президент Джо Байдън каза, че Русия подготвя претекст за нахлуване на украинска територия, и предупреди, че заплахата от руско нападение остава "много голяма".

Още по темата
Напрежението още повече се повиши, след като Москва заплаши в писмо до Вашингтон да прибегне към неуточнени "военно-технически мерки", ако не получи от САЩ и техните съюзници правнообвързващи гаранции за своята сигурност, включващи обещание от НАТО, че никога няма да допусне Украйна за член, както и ограничения върху разполагането на войски в Източна Европа, отбелязва изданието.

Байдън и негови висши сътрудници отправиха вчера нови предупреждения, че Русия се готви за военно настъпление срещу Украйна, вероятно в следващите няколко дни, посочва в. "Вашингтон таймс".

Необичайно резките изявления на Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени американски служители засилиха страховете от реални бойни действия в сърцето на Европа и изглежда оставиха само малка и все по-отслабваща възможност за дипломатически изход от конфликта, коментира изданието.

Представители на САЩ и НАТО отново казаха, че не виждат признаци Русия действително да осъществява обещаното от нея изтегляне на част от над 130-те хиляди войници, с които методично обкръжава Украйна от три страни през последните седмици, отбелязва вестникът.

Британското министерство на отбраната предприе необичайна стъпка, публикувайки инфографика, показваща евентуалните направления, по които Русия може да извърши нахлуване в Украйна, а именно откъм Русия, Беларус и Крим, отбелязва в. "Дейли телеграф".

Великобритания смята, че почти половината от струпаните до Украйна руски войски вече са на около 50 километра от границата, което не отговаря на изявленията на Москва, че силите й се връщат в казармите, пише в. "Гардиън".

Цитирани от изданието служители казаха, че подкрепления от 14 батальона са в процес на пристигане и изтъкнаха изграждането на понтонен мост в Беларус през последните няколко дни като пример за необичайна военна активност.

Мостът, разкрит от сателитни снимки, е бил изграден на десетина километра от украинската граница при река Припят в района на Чернобилската изключителна зона по време на съвместни руско-беларуски военни учения, посочва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase