Снимка: архив, БГНЕС

Започналото изтегляне на руските войски от граничните райони с Украйна активизира дейността на украинските въоръжени сили - на този фон те въведоха в бойна фаза собствените си военни маневри в региона и най-вече по границата с Беларус. Същевременно Кремъл заяви, че все още има заплаха Киев да се опита да реши със сила ситуацията в Донбас, пише руският в. "Известия".

Независимо че връща войските си в базите им, Москва има достатъчно възможности, за да защити при нужда проруските сепаратисти в размирния регион, смятат експерти, цитирани в изданието.

Още по темата

С твърденията, че Москва може да нахлуе в съседната страна, Западът е предприел спрямо Русия "внимателно планирана комплексна, многопланова информационна операция в рамките на (. . .) концепцията за "хибридна война". Европа и САЩ "пренасищат" Украйна с оръжия и може да подтикнат Киев към предизвикване на открит военен сблъсък в Донбас. А в днешната напрегната военно-политическа обстановка всеки ракетен пуск може да бъде сметнат за ядрен удар, предупреждава в интервю за "Росийская газета" Михаил Попов, зам.-секретар на руския Съвет за сигурност.

Въпреки предсказанията на западни политици и медии още не е избухнала война между Русия и Украйна, а в информационната шумотевица се очертават контурите на нови стъпки за уреждане на конфликта в Донбас, пише "Комерсант".

Основните събития се очаква да последват в Тристранната контактна група за Украйна, която ще заседава в началото на март. Засега впрочем не се виждат поводи за оптимистични прогнози, добавя всекидневникът. Според негов източник Киев вече е внесъл тези дни в контактната група проект за поправки в украинската конституция, предвиждащ децентрализация на страната. "Комерсант" обаче е убеден, че сепаратистките формирования в Донбас няма да приемат документа като неотговарящ изцяло на Минските споразумения за уреждане в Донбас.

Несъстоялото се руско "настъпление" срещу Украйна не ликвидира въпроса за допълнителни антируски санкции, но САЩ решиха "да изчакат (. . .) поне седмица", пише "Независимая газета". По-нататъшните действия на администрацията на Джо Байдън ще зависят от позициите на водещите партии в САЩ и от американските съюзници в НАТО, уточнява изданието.

Заплахата от голяма руско-украинска война крие огромни рискове за икономиката и за всички граждани на Русия. Експерти сочат сред основните последици от новите западни санкции "заради Украйна" замразяване или изземане на спестяванията, стоков и продоволствен дефицит, голяма инфлация и парализа на външната търговия, се казва в коментар на агенция РОСБАЛТ.

"Банкова (. . .) и потребителска паника", дори изпреварваща събитията, предрича икономистът проф. Евгений Гонтмахер. "Виждаме вече как пада курсът на рублата", изтъква Василий Солодков, директор на Банковия институт към руското Висше училище за икономика.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase