Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл заяви днес, че руският президент Владимир Путин подкрепя дипломацията и преговорите за напрежението около Украйна и добави, че Москва смята за положителен знак готовността на американския държавен глава Джо Байдън да разговаря, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Още по темата

Очертаващите се преговори ще бъдат доста трудни и ще изискват "много гъвкавост от двете страни, политическа воля", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Русия те трябва да доведат до промяна в структурата на сигурността в Европа.

Освен това Кремъл приветства прякото обръщение на Байдън към руските граждани, но на руснаците е щяло да им бъде по-приятно да чуят обръщение на американския президент към тях без заплахи. Отбеляза също така, че би било още по-добре, ако Байдън беше призовал украинците да спрат да стрелят едни срещу други.

Москва определя конфликта в Източна Украйна като гражданска война, докато Киев и Западът смятат, че Русия помага на сепаратистите със свои сухопътни сили, припомня Ройтерс, цитиран от БТА.

Освен това Кремъл отрече Русия да носи отговорност за кибератаките срещу украинското министерство на отбраната и две банки, но добави, че не е изненадан, че Киев обвинява Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase