Снимка: БГНЕС

Русия в момента има достатъчно сили, за да извърши голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне "във всеки един момент", каза съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан, който говори на брифинг в Белия дом, без да даде конкретни доказателства, каза, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Още по темата

Съветникът подчерта, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин може да нареди нахлуване преди края на зимните Олимпийски игри в Пекин и че е възможно много бързо нападение срещу украинската столица Киев.

Съливан даде брифинга, след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видео разговор по защитена линия с трансатлантическите лидери от Белия дом и потърси съюзническо единство в условията на влошаваща се ситуация.

Остава неясно, каза Съливан, дали Путин е дал окончателна заповед за започване на нахлуване. Съливан съобщи, че очаква Байдън да говори по телефона с Путин за кризата.

Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят по телефона днес, заяви междувременно представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Те ще разговарят в събота сутринта. Русия предложи телефонен разговор в понеделник. Ние направихме контрапредложение за събота и те приеха", каза служителят.

Преди това Кремъл заяви, че Путин и Байдън възнамеряват да проведат телефонен разговор днес по инициатива на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разговорът се планира за събота вечер московско време, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase