Снимка: БГНЕС

За хората с власт декорът и мебелите могат да бъдат инструменти за впечатляване, очарование и сплашване.

Ужасяващото седалище на властта в Game of Thrones е извисяващ се железен трон, изкован от разтопените мечове на победени врагове. В поредицата за Джеймс Бонд злодеите са известни с това, че украсяват централата си с аквариуми, пълни с акули.

В реалния живот обаче имаме Владимир Путин и неговата объркващо масивна бяла маса.

Руският лидер започна да организира срещи на четири очи с чуждестранни високопоставени лица на огромна овална маса, дълга около пет метра и поддържана от три дебели стълба. Един единствен букет цветя лежи в средата. Разбира се, огромната маса веднага предизвика шеги в социалните мрежи.


Той не е сам сред световните лидери, когато става дума за ефектно обзавеждане. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун разполага с достатъчно рафтове за книги, за да съперничи на малка библиотека.

А по време на пандемията китайският му колега Си Дзинпин се зае да организира видео разговори пред внушителна картина на Великата китайска стена.

Бившият либийски диктатор Муамар Кадафи пък провеждаше срещи с други лидери в голяма и цветна палатка, може би като трик, за да ги спечели с намеци за скромния си бедуински произход. Кадафи обиколи света с палатката си и я разпъна в няколко града, включително в парка Вила Дориа Памфили в Рим и имението на Доналд Тръмп в предградието на Ню Йорк.

Бившият малайзийски министър-председател Махатхир Мохамад също имаше впечатляващ офис с внушително голямо бюро, макар че това може да е било по други причини – твърди се, че той си е дремвал следобед под него.

Но какво е посланието зад масата на Путин, ако има такава?

В понеделник той посрещна Еманюел Макрон на трикракия колос. Френският президент отлетя за Москва с надути гърди, обещавайки "интензивен" разговор с Путин, заявявайки, че ще търси "историческо решение" на предстоящата заплаха от война между Русия и Украйна.

И все пак след пет часа разговори на бялата маса Макрон не успя да извлече публични отстъпки от Путин. Нараснаха спекулации, че масата е демонстрация на сила за покоряване на Макрон, може би дори физическото изражение на пренебрежение. Възможно е обаче мегамасата изобщо да не прави политическо "изявление" или ако има такова, то е от второстепенно значение за основната цел на Путин - избягване на COVID-19.

По-рано този месец Путин беше домакин на унгарския премиер Виктор Орбан на същата маса. По това време посланието, което Москва се опитваше да изобрази, беше за близки и приятелски връзки между двамата лидери, дори ако те седяха на разстояние един от друг.

Много подобна маса също се появи преди пандемията, но с няколко души, седнали на нея. Днес Путин очевидно използва масата за социално дистанциране от чуждестранните лидери, както го прави на пресконференциите след това, където подиумите им са необичайно далеч един от друг.

69-годишният президент е известен като параноик относно COVID-19 и до голяма степен е останал в изолиран пашкул през цялата пандемия, вземайки мерки далеч отвъд глобалните си колеги.

Кремъл продължава да изисква тези, които се срещат с Путин, да бъдат поставени под карантина за две седмици, въпреки твърденията, че руският лидер е напълно ваксиниран. Изискванията могат да бъдат разрушителни. Преди откриването на голям арт център в Москва се казва, че директорът и главният финансист са били под карантина за две седмици, за да направят на Путин кратка обиколка на сградата.

Има един човек, с когото Путин все пак се е сближил, въпреки опасенията си относно COVID-19. При откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин този месец той и Си Дзинпин застанаха пред камерите, прегръщайки се един друг -  символ на техния мощен съюз, докато напрежението със Запада расте.

И все пак, за седящата им среща китайските служители бяха уредили да бъде поставена изключително голяма тъмна дървена маса – дори по-голяма от тази на Путин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase