Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва в опит да бъде намалено напрежението с Украйна. 

Експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова посочи, че Европа е голяма, а от двете страни са представители на държави, които в исторически план винаги са в диалог.
 
"Ще видим дали няма да има изненади, когато свършва Зимната олимпиада в Пекин. От месец и половина непрекъснато се поставя акцент върху това: "Русия ще нахлуе". Хубаво беше, че Макрон и Путин заявиха, че са преодолели различията. Макрон тук прави много активна предизборна кампания. Той е инициатор за самостоятелен европейски военен бюджет и европейска армия, което е в абсолютна дисхармония с натовската визия", каза проф. Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.  
 
"Докато се говори за преговори - можем да сме спокойни. Имаме Русия - САЩ - НАТО. ЕС се опита да се намеси, но е малко скучно вече да слушаме за икономически санкции. Нали никой не си прави илюзия, че ще се открие процедура за членство на Украйна в НАТО? Това е невъзможно", обясни проф. Дюлгерова.
 
Тя изтъкна, че никоя от натовските държави не казва, че ще влезе и ще помогне на Украйна. 
 
"Има учения също от украинска страна и НАТО, не само от Русия. Киев е единствената столица, която казва, че няма да има никакво нахлуване", посочи още експертът по международни отношения.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase