Снимка: БГНЕС

САЩ и Русия не сближиха позициите си за кризата в Украйна на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Продължиха с взаимните нападки и заплахи.

"Съветът за сигурност е остаряла организация. Тя бяга след събитията. Каквото и да се говори там, само ще се говори, но няма да се вземат решения. ООН е с вързани ръце в тази ситуация", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е убеден, че Русия не е готова за военни действия в Украйна.

"Тези 130 000 военни, струпани на украинската гОраница, заедно с тяхното въоръжение, не са достатъчни за пълномащабна военна операция в Украйна. Редовната украинска армия се състои от 280 000 души състав, може да мобилизира още 150 000 запасняци. Предстои от тази седмица до края на февруари едно много мащабно учение в Беларус, където Русия ще докара елита на своята военна промишленост. Целта на Русия е да нагнети напрежението до максимум. Ако в момента е горещо, то най-горещият период на противопоставяне между САЩ и Русия ще бъде през следващия месец", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че има реална възможност Русия да окупира рускоезичните погранични територии. А целта на Путин била слаба Украйна, за да я контролира по-лесно.

"Така ще превземе още една апетитна част на Украйна. Ще създаде пореден буфер между себе си и нарастващото присъствие на НАТО в региона. Ако откъсне още едно парче от Украйна, това ще доведе до криза и дестабилизация в страната", заяви бившият зам.-външен министър.

Той подчерта и икономическия аспект на напрежението - криза с доставките на газ за Европа и вдигане на цените. А сред най-тежките санкции, които може да рефлектират и върху другите европейски държави, е спирането на плащанията през системата за парични преводи SWIFT.

"Пробваха тази санкция срещу Иран и имаше катастрофален ефект върху икономиката. Тази мярка ще се върне като бумеранг срещу европейските страни членки. Държавите няма да могат да се разплащат за енергодоставките от Русия. 35% от потреблението на газ от ЕС идва от Русия, за Германия това е 55%. Търсят се алтернативи, но те не могат да заменят този директен достъп", каза още Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър не вижда реална опасност България да стане мишена на руски ракети.

"Вижда се, че действията на НАТО са последващи - първо Русия струпа войски на границата с Украйна, докара кораби в Черно море и НАТО реагира. Няма опасност от реални военни действия в България и региона. Дестабилизирането на Украйна ще има косвена роля за България. Очаквам активирането на руските служби", коментира още Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase