Енергийната система на България е заплашена, независимо как ще се развие конфликтът Русия – Украйна. На това мнение са експерти по въпросите на сигурността и международни отношения.

Още по темата

Без значение дали конфликтът Русия - Украйна ще остане регионален или на източния фланг, за България последствия ще има, смята бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

"При всички положения имаме рискове за енергийната ни система, но не само това - ще рефлектира върху всички сфери, енергийна, социална сфера", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Ако обаче се стигне до ескалация на напрежението, страната ни няма да бъде пожалена, смята Йовчев.

Но според експерта по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев България няма да участва във военни действия.

"Няма основание за това. Няма основание НАТО да се намесва. ЕС няма основание да се намесва. Ние имаме също такава клауза", обясни той.

Според Йовчев към момента сценарият за въоръжен конфликт се отдалечава.

Затихване на напрежението вижда и журналистът Чавдар Стефанов.

"Като че ли малко утихва това, около което ние като журналисти шумяхме повече, отколкото трябва, но трябваше, защото това е най-голямата криза в историята на Европа", коментира той.

Но има и вариант, който е по-опасен за всички, включително и за България. "Най-опасният вариант е Русия да продължи сегашната си политика по ръба на ножа", поясни Стефанов.

Експертите не изключват инвазия, ако има провокация. Но иска ли Москва това - отговорът, изглежда, е по-скоро - не.

"Русия няма интерес от уреждане на конфликта. Големите разминавания са по-скоро около тълкуването на Минските споразумения", добави той.

"Оттук нататък ние не знаем дали този конфликт няма да засегне съседните страни", изтъкна Йовчев.

"Пълномащабна война е възможна, ако се приеме настъпление срещу Донецк и Луганск. Ще влезе истинската руска армия", разясни Гърдев.

Анализаторите допускат и диверсии. Те не изключват и още горещи точки в Източна Европа да напомнят за себе си.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase