Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако се стигне до конфликт между Украйна и Русия, ще разчитаме на собствената си армия. Тази позиция изрази премиерът Кирил Петков и отново уточни, че България подкрепя деескалиране на напрежението.

"Това беше много странно изказване. Армията е гарант, но при един по-тежък сценарий ще разчитаме на нашите съюзници. Ако искаме да разчитаме само на нашата армия, неколкократно трябва да увеличим бюджета за отбрана. Това няма как да стане с магическа пръчка", коментира бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Българската армия е основен гарант за националната ни сигурност. А у нас има сертифицирани 6 батальонни бойни групи.

Още по темата


"Батальонна бойна група е един механизиран батальон плюс поддържащи поделения с численост до 1500 души. Ние от армия, която по документи трябва да е 40 000, ще готвим 1500 души ли? Друг е въпросът и в какво състояние са нашите бойни групи. Няма хипотеза за национална батальонна група. Какво ще направи тя при евентуална агресия - нищо", заяви Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Ексвоенният министър припомни, че преди 2 седмици министърът на отбраната Стефан Янев с пост във Facebook заяви, че на България не ѝ трябват съюзнически войски.

"Днес това стана позиция на България. Това може да означава, че решенията в тази област се взимат не от премиера, а от други", каза бившият служебен министър на отбраната.


Той е убеден, че никой не иска да напада Русия и целта на военното присъствие на НАТО не е това.

"Всяка страна си има армия, затова съюзниците дават батальонна група. Тя метафорично е като спусък за действието на Съюза, като цяло. Това означава, че ако има агресия, съюзниците, които имат войски на място, автоматично ще задействат всички други сили", добави Тагарев.

Коментари Напиши коментар

59

Смешко

преди 3 месеца

Едва ли при война, армията би направила нещо. С рая мизерна заплата, с многогодишните подигравки срещу нея, има логика и няма да се сърдим на момчетата, ако хукнат с нас в безопастност

58

Баш

преди 3 месеца

От седмица време гербавите и дай-българските калинки са налазили и телевизии,и сайтове - та Шарлатанчо,та Георг-чо,та Къдрокосата Сю,та Тагарчо.... Това което ги обединяма,че са изклесавци - не военна служба са видяли,ни работа освен на партийни функционери не са похващали. Баш като Станишко и червените аристократчета.

57

Анонимен

преди 3 месеца

Нашествието на новите калинки продължава...