Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Българското общество трябва да свикне с идеята, че България е член на НАТО и ЕС и участва във вземането на решения по отношение на Русия. Макар и да няма пряка военна заплаха за страната от евентуална ескалация на противопоставянето между Русия и САЩ, България ще понесе загуби от всякакви икономически санкции. Това заяви ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Действията на Русия със струпването на войски по границата на Украйна са безпрецедентни, коментира Запрянов, а реакцията на НАТО с изпращането на бойни самолети, които да патрулират българското въздушно пространство, са по договорена процедура за укрепване и усилване на системите за отбрана.

Oще по темата
НАТО не засилва присъствието си на източния фланг, за да плаши Русия, а за да демонстрира подкрепа и загриженост на сигурността на членовете на алианса, каза Запрянов.

Според него Кремъл е наясно, че ултимативните искания, които представи пред НАТО, са неизпълними и не оставят много място за преговори, но България трябва да продължи с усилията и да съдейства максимално за провеждането на диалог с Москва.

Ако в резултат на санкциите не можем да ползваме резервни части за МиГ-29 от Русия, ще има срив в боеспособността на българските ВВС.

"Тази криза трябва да ни покаже, че всякаква зависимост от Русия само влошава нашите отбранителни способности.", допълни той.

България трябва да си постави като приоритет превъоръжаването на силите си - липсата на модернизация и последващата ниска оперативна способност е била пречка за съвместната работа със съюзниците в НАТО.

Диверсификацията на доставките на газ е също толкова закъсняла, колкото модернизацията на армията, коментира Запрянов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 2 години

Натовците ВИНАГИ са били с БКП и ДС и СРЕЩУ Бйлгария. ВИНАГИ.

92

Анонимен

преди 2 години

Това, че един файтон русофоби кряскат най-силно и имат ресурсите да изкачат отвсякъде, не ги прави легитимно мнозинство! Най-добре е да направим един референдум за членството ни в НАТО, защото тази организация очевидно ни тласка към конфликт, който не е в наш интерес.

91

Анонимен

преди 2 години

Този подкупен политически елит трябва да разбере най-накрая, че огромна част от българската нация е със симпатии към Русия и това няма да се промени, колкото и ще пропагандьори да се изхождат ежеминутно по всички фронтове. Независимо колко образователни реформи правите и през 10 години пренаписвате историята ни, има нещо което се нарича родова памет, а тя не се манипулира, както на вас ви изнася.

fallback