Снимка: БГНЕС
fallback

Тази сутрин стана известно, че САЩ са отказали входна виза на руския космонавт Николай Чуба, без да се мотивират. По този повод руският космонавт Михаил Корниенко коментира ситуацията с неиздаване на американска виза на неговия колега Николай Чуба. Според него досега МКС е бил остров извън политиката, но сега "всичко това се е прехвърлило в Kосмоса", цитира думите му "Московский Комсомолец".

В тази връзка Корниенко допусна възможността за пълно прекратяване на съвместната работа на САЩ и Русия по МКС. "Не знам всички планове на НАТО и Роскосмос, но такава възможност не може да се изключи", каза той, цитиран от радиостанцията "Говорит Москва".

Той допълни, че станцията вече 23 години, което е близо до лимита ѝ. И на фона на сегашното политическо напрежение "не може да се изключи такъв момент". Освен това той призова за симетричен отговор на действията на САЩ, предава "Фокус".

Николай Чуба трябваше да пътува до САЩ, за да участва в обучение в космическия център "Линдън Джонсън". През пролетта на следващата година той трябва да лети до МКС. Пътуването на руските космонавти до САЩ и на американските до Русия е обичайна практика, за да може да се запознаят с работата на модулите на другата страна.

Главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбеляза, че ще поиска позицията на ръководителя на НАСА Бил Нелсън относно случилото се. Той добави, че действията на американските власти са "опасен прецедент за сътрудничество на Международната космическа станция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

До 50 Ние допускаме

преди 2 години

Ти това го пишеш на краварски"компютър,работещ под краварска оперативна система ,свързан с Интернет който е измислен също от,,краварите"!! Ех мозъци примитивни ,когато говорите нещо ,май не мислите че режете клона на който сте седнали!?!?

44

11

преди 2 години

Ъм сега МКС-то ще стане само руска.

43

Ние допускаме

преди 2 години

Че този път краварите са наседнали на теслата дръжката.

fallback